Tekst objavljen: 02.03.2019 15:35        


Većina penzionera s najnižim primanjima očekivala je da će s januarskim čekom dobiti penzije veće za još pet odsto. Penzioneri s primanjima do 34.000, koji su nedavno dobili prvi deo januarske penzije, bili su iznenađeni kada na svom isečku nisu videli dodatno povećanje uz penziju od pet odsto.

Penzionerima dodatak od pet odsto ostaje do novembra

Očekivali su da će posle usklađivanja od pet odsto, koje su dobili za oktobar i novembar, od decembra primiti još jedno uvećanje od pet odsto i da će to zapravo biti povećanje na povećanje. Umesto toga, na čeku penzionera s najnižim primanjima stoji stavka „razno”, koja ih je dodatno zbunila.

Penzionerka Z. Milanović iz Beograda, koja se javila našoj redakciji, kaže da je pre oktobarskog povećanja primala polovinu penzije od 13.920, te da je s korekcijom dobila 14.617 dinara, te da isto toliko prima i sada, dakle, da od januara nema novih pet odsto uz penziju. Njena ispisnica D. Pilčević, iz Zemun polja, žali se na isti problem.

Objašnjava da je pre prvog povećanja u oktobru 2018. primala 13.235, a s povećanjem 14.215 i da od tada stalno dobija isti iznos. U penzionerskim udruženjima i savezima priznaju da i sami pokušavaju svojim članovima da objasne da nema nikakvog povećanja od pet odsto i da će im penzije koje su dobili u oktobru i novembru prošle godine biti iste do novembra ove godine, do kada važi uredba, samo što će im na penzijskom isečku pod stavkom „razno” pisati uz penziju pet odsto.

Dakle, penzionerima penzija ostaje ista, samo se menja taj iznos pod razno i tih pet odsto ne ulazi u osnovicu za obračun penzije. To, praktično znači da će, kada vlada odluči po kojoj će formuli od naredne godine usaglašavati penzije, prvo povećanje biti na iznos penzije od oktobra 2018. Dodatak uz penziju od pet odsto se tada neće uzimati u obračun.

U Ministarstvu rada objašnjavaju da je polovinom decembra 2018. godine vlada donela Uredbu o isplati novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju za celu 2019. godinu, čime je produžena isplata novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju svim penzionerima čija je penzija do 34.003,9 dinara.

Konkretno, penzionerima čija penzija za oktobar i novembar 2018. godine bila do 26.643,75 dinara, isplaćeni su novčani iznosi kao uvećanje uz penziju u visini od pet procenata, a penzionerima čija je penzija bila od 26.643,76 do 34.003,9 dinara, isplaćeni su novčani iznosi kao uvećanje uz penziju u visini razlike između isplaćene penzije za septembar uvećane za pet odsto i iznosa pripadajuće penzije po zakonu, ističu u Ministarstvu rada.

Ovo praktično znači da je ovim penzionerima ukupno primanje za oktobar (penzija i novčani iznos) bilo za pet procenata veće od iznosa penzije isplaćene za septembar 2018. godine. Vlada je, objašnjavaju, donela Uredbu o uslovima, visini, obuhvatu korisnika penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, koja je stupila na snagu 27. oktobra 2018. godine. Tim dokumentom je propisano da će korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije, čija visina za mesec oktobar i novembar 2018. godine iznosi do 34.003,9 dinara, biti isplaćen novčani iznos kao uvećanje uz penziju.

Ono što je važno, ističu u Ministarstvu rada, jeste da su ovaj iznos penzioneri primili uz oktobarsku i novembarsku penziju, koje su isplaćene u novembru i decembru, a iznos povećanja uz penziju je posebno iskazan.Izmenama i dopunama

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zakona o PIO, članom 207-a, propisano je da se korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije, u uslovima postojanja fiskalnog prostora, primanja mogu povećati isplatom novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, zavisno od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti republičkog budžeta, pri čemu sredstva za ove namene ne mogu biti viša od 0,3 odsto BDP-a na godišnjem nivou.

Uslovi, visina i dinamika isplate ovog novčanog iznosa, kako je propisano, utvrđuju se aktom vlade, sredstva se obezbeđuju iz budžeta Srbije, izuzev za oktobar i novembar ove godine, kada sredstva obezbeđuje fond, dok obračun i isplatu iznosa vrši fond uz penziju, zaključuju u PIO fondu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PIO fond penzije penzioneri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana