Tekst objavljen: 25.10.2017 10:36        


Savez penzionera Srbije traži od vlasti da vrati usklađivanje sa inflacijom. Podsećaju da član 80. Zakona o PIO nikada nije ukinut.

Penzije moraju da prate cene

Povećanje penzija od pet odsto, u stvari nije povećanje, već samo usklađivanje penzija, odnosno ono što najstarijima pripada po zakonu, kažu u Savezu penzionera Srbije. Po njima, da bi čekovi bili uvećani, oni najpre moraju biti vraćeni na nivo pre umanjenja, tačnije na iznos od pre tri godine. Kako kažu, to se neće dogoditi, što im je potvrđeno i dopisom iz Ministarstva rada, gde stoji "da predlozi u vezi s povraćajem novca na ime smanjenja penzija nemaju odgovarajuću pravnu osnovu, već se ovakva odluka smatra konačnom".

Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine, kaže, za "Novosti", da član 80. Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, po kojem bi čekovi morali da se usklađuju sa kretanjem potrošačkih cena 1. aprila i 1. oktobra svake godine, nikada nije ukinut, već je samo budžetskim sistemom privremeno suspendovan. Savez penzionera Vojvodine je nekoliko puta pokretao inicijativu i tražio da se usklađivanje vrati, ali bez uspeha.

- Vanredne mere se primenjuju kratko, pod uslovom da sve bude nadoknađeno po njihovom okončanju - kaže Nenadić.

- Ne može se vanredno stanje primenjivati samo na najstarijima, a da Srbija sada već normalno radi i živi. Srednji sloj, kojem pripadaju lekari, profesori, specijalisti, najviše je godinama uplaćivao u kasu Fonda PIO, zaradili su penzije od 50.000 do 80.000 dinara, a sada su oni najugroženiji.

On dodaje da od 2012. godine nije bilo usklađivanja penzija sa inflacijom ili su bila samo povećanja od dva odsto, a inflacija je išla i do pet procenata. Za period od 2012. do 2015. godine rast potrošačkih cena išao je čak do 15 odsto, a čekovi su rasli jedva pet odsto.

- Na taj način penzije su, što je nedopustivo, obezvređene za više od 10 procenata - kaže Nenadić.

- Sada se govori o povećanju, a niko ne pominje inflaciju, sve se radi mimo usklađivanja. Penzioni sistem će biti potpuno poremećen ukoliko se ovakav trend nastavi i narednih godina.

Kada bi mogli da biraju da li bi od 1. januara želeli povećanje penzija od pet odsto ili da njihova primanja od naredne godine ponovo počnu dva puta godišnje da se usklađuju s rastom cena na malo i BDP-om, penzioneri bi sigurno izabrali ovo drugo.

VELIKI SKOK ZA DESET MESECI

Povećanje penzija od 1. decembra 2015. godine od 1,25 odsto nije pokrilo ni inflatorna kretanja koja su te godine bila 1,65 procenata, smatra Nenadić. Slično je bilo i 1. decembra 2016. godine kada su cene za samo 10 meseci od prethodnog uvećanja porasle za 2,8 odsto, a čekovi za 1,5.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija penzije usklađivanje penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana