Tekst objavljen: 04.08.2019 15:00        


Paradajza će u ponudi biti više od sredine avgusta i pojeftiniće bar četiri puta u odnosu na sadašnju cenu od 150 do 200 dinara po kilogramu jer stiže iz bašta na otvorenom polju, rekao je danas stručni savetnik za semenarstvo u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Adam Takač

Paradajz će biti jeftiniji od sredine avgusta

On je za Betu rekao da su biljke paradajza krajem proleća i početkom leta bile izložene nepovoljnim vremenskim prilikama, niskim temperaturama, visokoj vlazi, pa zatim naglim visokim temperaturama zbog čega cvetovi na prvom i drugom nivou cvetne grane nisu oprašeni, a rod se odmetnuo tek na trećem i četvrtom nivou.

"Klimatski uslovi pomerili su vegetaciju za dve nedelje pa će paradajza biti više i pojeftiniće četiri do pet puta u odnosu na sadašnju cenu od 15. do 20. avgusta", rekao je Takač.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dodao je da su bele žile koje se čestio nalaze u pradajzu posledica previsokih temperatura i nedostakaa kalcijuma i magnezijuma.

Idelna dnevna temperatura za paradajz je, prema njegovim rečima, od 25 do 27 stepeni Celzijusa, a noćna do 14 stepeni, a takvih je do sada bilo malo.

Takač je rekao da će ove godine biti loš prinos pasulja i ako nije zalivan biće prepolovljen rod, dok je paprika u dobrom stanju, ali će takođe kasniti rod.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pada cena paradajza adam takač paradajz cena paradajza avgust

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana