Tekst objavljen: 10.03.2014 16:30        


Iako se kovanice manje vrednosti od jednog dinara odavno ne proizvode, u Srbiji su cene i dalje istaknute u parama, što osim konfuzije, stvara i čudnovate situacije u kojojima veliki trgovački lanci legalno građanima uzimaju ono što im pripada.

Para po para: Ko zarađuje na cenama izraženim u parama

Iako se, po odluci Narodne banke Srbije, iznosi manji od 50 para se zaokružuju na dinar manje, odnosno dinar više, ukoliko roba vredi 50 ili više para trgovci vrlo često kupcima zaokružuju cenu „na gore”, bez obzira na to koliko je para istaknuto na računu.

Ekonomski analitičar Milan Ćulibrk kaže za Dnevnik da očigledno nikome nije palo na pamet da promeni zakon koji je potpuno besmislen.

– Pare su poslednji put imale smisla neposredno nakon uvođenja novog dinara, pre 20 godina, za vreme pokojnog Dragoslava Avramovića, kada je prosečna plata u Srbiji bila oko 20 nemačkih maraka, odnosno dinara – naglašava Ćulibrk.

Po važećim pravilima, piše Dnevnik, kupcu je svejedno da li roba košta 19,51 ili 19,99 dinara, međutim, ako ođednom kupi dva artikla po prvoj ceni, onda oni zajedno koštaju 39,02 dinara, čime kupac teoretski štedi dve pare. Ukoliko, međutim, iste artikle kupi odvojeno, trgovac će mu ih naplatiti 40 dinara, što znači da je „dobar” ceo dinar.

- Šta bi se desilo da se pare izbace iz opticaja ? Onda bi država naterala trgovce da stave realne cene, a oni bi ih podigli iznad psiholške granice. Roba od 19,99 dinara bi koštala 20 i građani time ništa ne bi uštedeli, ali bi se barem znalo šta koliko košta - objašnjava Ćulibrk.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    nekotamo 10.03.2014 21:04

    ok sve ja to razumijem al pun mi je vise od ovih savjeta kako sta da kupujem i kao da stedim samo neka stednja. ma dokle vise dajte da zivimo ko normalni ljudi, ne mislim pri tome na neko razbacivanje parama al muka mi je vise jeftina struja ulje ovo ono ajde vise dosta je!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija metalni novac dinar novac prodavci trgovci kusur kupovina zaštita potrošača prava potrošača kupci potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana