Tekst objavljen: 18.08.2017 15:49        


Ukoliko EPS želi trajno da reši problem grešaka u očitavanju potrošnje struje, to može da učini samo ugradnjom pametnih brojila, kaže za "Politiku" predsednik Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća Branko Kovačević.

Pametna brojila rešenje za očitavanje struje

U tom slučaju potrošnja struje bi se čitala na daljinu, procenat grešaka bio bi minimalan ili ga ne bi ni bilo, a građani ne bi stajali pred šalterima za reklamacije, objašnjava on.

- Ono što je takođe važno je što bi se na ovaj način stalo na put krađi struje zbog koje EPS trpi velike gubitke - kaže Kovačević. Problem je, kako podseća, što su EPS-u vezane ruke u tom pogledu, jer od kada su pre desetak godina propali prvi tenderi za ugradnju novih brojila i ceo slučaj je na sudu, ovo javno preduzeće nema prava da raspisuje nove javne pozive za dobavljače.

- Dok sudski sporovi ne budu rešeni, čekaćemo nova brojila. Međutim reč je o velikom novcu, jer je potrebno zameniti 3,5 miliona brojila, a imamo "malu baru punu krokodila" i stvar je stopirana do daljeg. Zato se kao prelazno rešenje predlaže očitavanje struje jednom ili dva puta godišnje kao u Nemačkoj.

S tim što bi se u međuvrmenu potrošnja plaćala paušalno - kaže on i dodaje da je to EPS-u predlagao, ali da su mu rekli da nema uslova da se to realizuje, mada njemu, kako kaže, nije jasno zašto.

Na pitanje da li bi to značilo da EPS više ne bi morao da angažuje privatne firme da očitavaju struju, on odgovara potvrdno i dodaje da bi se tako sačuvao novac koji se sada izdvaja za te potrebe. Kovačević potvrđuje da je krajem juna EPS ponovo zaključio ugovor s firmom Sekvester koja bi u narednih godinu dana trebalo da očitava struju i da je vrednost posla 900 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
brojilo EPS struja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana