Tekst objavljen: 23.11.2019 9:00        


Za Srbiju je izazov veće usporavanje zone evra nego što seočekivalo, a pre svega usporavanje najvažnijih trgovinskih partnera – Nemačke i Italije, za koje se očekuju stope rasta od 0,5% i 0% u ovoj godini, ocenjuje se u najnovijem izveštaju o inflaciji za novembar, koji je objavila Narodna banka Srbije (NBS)

Pali se lampica u NBS: Usporavanje Nemačke i Italije - izazov za Srbiju

Kako se navodi, izvoz Srbije nastavlja da beleži relativno visoke stope rasta uprkos brojnim izazovima u međunarodnom okruženju kao što su trgovinske i geopolitičke tenzije.

Usporen je i rast drugih važnih trgovinskih partnera Srbije – zemalja našeg regiona, koje su takođe u velikoj meri usmerene na tržište EU.

Uprkos izazovima s kojima se suočava izvozni sektor Srbije, podaci o izvozu u dosadašnjem delu godine ukazuju na njegove dobre performance, ocenjuje NBS.

U prvih devet meseci ove godine ukupan izvoz Srbije nastavlja da beleži dvocifrene stope rasta (10,9% međugodišnji rast). Pri tome, izvoz robe povećan je za 8,5% međugodišnje, a izvoz usluga za 17,4% u odnosu na isti period prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

To znači da Srbija i dalje povećava svoj izvoz brže od rasta globalne (uvozne) tražnje i time nastavlja da povećava svoje učešće na svetskom tržištu.

Na dobre performanse izvoza ukazuju podaci o izvozu robe u EU, jer je njen rast znatno usporen.

Prema podacima o spoljnoj trgovini, u prvih devet meseci ove godine, u EU je izvezeno robe u vrednosti od 8,7 mlrd evra, što je više za 557 mln evra (6,8%) nego u istom periodu prošle godine.

Najviše je povećan izvoz robe u Nemačku (za 184 mln evra), tako da je dostigao 1,7 mlrd evra. Izvoz je povećan u 26 zemalja EU, dok je samo u Italiju i Bugarsku smanjen. Ipak, Italija je, sa 1,4 mlrd evra vrednosti izvoza od početka godine, drugo najznačajnije izvozno tržište. Ako se izuzmu automobili, izvoz u Italiju je gotovo nepromenjen.

Kada su u pitanju tržišta van EU, posle Nemačke, Srbija je najviše povećala izvoz u Kinu, za 134 mln evra, tako da je on dostigao 191 mln evra, nakon relativno niskog nivoa prošle godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije privreda ekonomija Nemačka Italija usporavanje svetske privrede

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana