Tekst objavljen: 06.07.2016 15:37        


Kineski juan je u jutrošnjem trgovanju pao na najniži nivo prema dolaru za pet i po godina, a britanska funta je u jednom trenutku, u azijskom trgovanju, "skliznula" ispod psihološke granice od 1,28 dolara na novi 31-godišnji minimum, pošto investitori u velikom luku zaobilaze britansku valutu zbog Bregzita. 

Pad juana i funte na višegodišnji minimum

Nakon što je centralna banka Kine, pre otvaranja berze, utvrdila zvanični srednji kurs juana na 6,6857 juana za dolar, na najnižem nivou od novembra 2010. godine, juan je u ranom trgovanju pao na 6,6940 juana za dolar u odnosu na vrednost sa jučerašnjeg zatvaranja berze od 6,6816 juana za dolar, prema podacima Kineske platforme za trgovinu devizama, prenosi agencija Rojters.

Funta je u jednom trenutku pala na čak 1,2798 dolara, najniži nivo od juna 1985. godine, da bi se kasnije oporavila na oko 1,2990 dolara u Londonskom trgovanju, jer je glavni indeks britanske berze FTSE 100 počeo trgovanje u plusu.

Uprkos tome, funta je i dalje za 13 odsto niža u odnosu na nivo pre održavanja referenduma 23. juna, i za oko 0,2 odsto niža na dnevnom nivou.

U protekla dva dana je porasla zabrinutost u pogledu finansijskih problema u periodu posle Bregzita, jer su tri najveća britanska investiciona fonda obustavila trgovanje.

Neizvesnost je prouzrokovalo i jučerašnje saopštenje centralne banke Engleske, koja je izrazila zabrinutost zbog pada tražnje investitora za britanskim aktivama, što bi, kako ocenjuje Rojters, moglo otežati Britaniji finansiranje ogromnog deficita tekućih plaćanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
britanska funta pad funte kineski jen

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana