Tekst objavljen: 04.10.2016 8:58        


Britanska funta je danas pala na trogodišnji minimum prema evru, nakon što je britanska premijerka Tereza Mej saopštila da će Britanija do kraja marta pokrenuti Bregzit, a britanski ministar finansija upozorio na "turbulencije". 

Pad funte zbog mogućih turbulencija u procesu Bregzita

Funta je oslabila na 87,46 penija prema evru, najniži nivo od avgusta 2013. godine, nakon što je britanska vlada obelodanila dodatne detalje o načinu izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, prenosi agencija Frans pres.

Na početku ovonedeljnog trgovanja u Londonu, funta je takođe oslabila prema dolaru, na 1,2853 funte za dolar, što je za 0,5 odsto niže u odnosu na petak.

Britanski ministar finansija Filip Hamond je izjavio da građani mogu očekivati "izvesne turbulencije u pregovaračkom procesu", dodajući da bi se poverenje potrošača i preduzeća moglo kretati kao na roler-kosteru.

"Pad kursa funte ovog jutra odražava zabrinutost investitora", izjavila je tržišni ekonomista kompanije Filip kepital, Ana Taker.

Britanska ekonomija je u periodu posle Bregzita ostvarila bolje rezultate od očekivanja analitičara, a ključni pokazatelj snage prerađivačkog sektor, indeks menadžera nabavke (PMI) koji izračunava londonska kompanija Markita, porastao je u septembru na 55,4 poena sa 53,4 poena iz avgusta, što je njegov najveći nivo od sredine 2014. godine, prema danas objavljenim podacima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
britanska funta pad funte Bregzit Velika Britanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana