Tekst objavljen: 09.12.2015 13:09        


Pad cena sirovina oborio je danas akcije na berzama širom sveta, a najviše su potonule deonice rudarskih kompanija nakon što je Anglo Amerikan saopštio da će ukinuti na hiljade radnih mesta. Cene ključnih sirovina, pre svega nafte i rude gvožđa, pale su danas zbog strahovanja u vezi sa tražnjom, pogotovo iz druge po veličini svetske privrede, Kine, prenosi agencija Frans pres.

Pad cena sirovina oborio i berze širom sveta

Akcije u Aziji potonule su zbog kolapsa cena nafte, slabih trgovinskih podataka iz Kine, i zabrinutosti u pogledu svetske privrede uoči očekivanog podizanja kamatnih stopa u SAD.

Deonice Anglo Amerikana pale su 12,3 odsto pošto je ta kompanija najavila plan radikalne restrukture, uključujući rezanje potrošnje i konsolidovanje poslovnih jedinica u tri od aktuelnih šest, u nastojanju da se izbori sa kolapsom cena sirovina. Kompanija je navela da planira da smanji broj radnika za gotovo dve trećine, sa 135.000 na 50.000 nakon 2017.

Akcije Glenkora pale su sedam odsto, BHP Bilitona 5,5 odsto, a Rio Tinta 8,4 odsto. Deonice Arselor Mitala skliznule su 5,3 odsto u Parizu, a Tisen Kripa 3,6 odsto u Frankfurtu. Još neki od berzanskih gubitika bili su francuski naftni gigant Total sa padom akcija od 9,96 odsto, nemački proizvođač struje RWE (-7,5 odsto) i WV (-2,5 odsto).

Londonski indeks FTSE 100 pao je 1,4 odsto, pariski KAK 40 1,6 odsto, a frankfurtski DAKS 1,5 odsto. Na valutnoj berzi, evro je ojačao na 1,0874 sa 1,0835 dolara, koliko je vredeo sinoć u Njujorku.

Na Wall Street-u je industrijski indeks Dau Džons pao 0,8 odsto, širi indeks S||P 500 0,7 odsto, a tehnološki Nasdak 0,2 odsto, nakon što je cena sirove nafte tipa "brent" danas pala ispod 40 dolara za barel prvi put u poslednjih sedam godina posle prošlonedeljne odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da zadrži rekordno visok nivo proizvodnje nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropske berze akcije na berzi pad akcija nafta pad cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana