Tekst objavljen: 22.02.2021 12:05        


Evropske akcije su pale danas jer je bojazan od rasta inflacije zbog povećanja cena robe ugušila optimizam da će vakcinacija pogurati ekonomski oporavak

Pad akcija u Evropi zbog inflacije

Panevropski indeks STOKS 600 potonuo je za 0,7 posto na trgovanju do 8:10 časova po srednjoevropskom vremenu, predvođen padom tehnoloških kompanija i akcija preduzeća iz prehrambenog sektora, izveštava Rojters.

Nemački referentni indeks akcija DAKS je zabeležio najveći pad u odnosu na ostale evropske berze, od čak 1,1 odsto.

Indeks Londonske berze FTSE 100 oslabio je za 0,4 procenta, budući da britanski premijer Boris DŽonson pravi plan za izlazak zemlje iz blokade kovid-19 u želji da postepeno ponovo otvori ugruvanu ekonomiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni najavio je da će Evropska unija narednih nedelja odlučiti da li da produži suspenziju svojih propisa o limitiranju budžetskog deficita (3,0% BDP-a) i javnog duga (60% BDP-a), poznatim kao Pakt za stabilnost i rast.

Investitori takođe iščekuju govor predsednice Evropske centralne banke, Kristin Lagard, o stabilnosti, ekonomskoj koordinaciji i vođenju EU koji treba da održi kasnije tokom dana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze svetske berze evropske berze pad akcija inflacija pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana