Tekst objavljen: 18.06.2019 12:50        


Visoke temperature ove godine naterale su mnoge građane da uključuju svoje klima-uređaje, a o paprenim junskim računima za električnu energiju razmišljaće kada sledećeg meseca stignu uplatnice.

Ovoliko kilovata proguta klima-uređaj

Trebalo bi da znaju da na računima onih domaćinstva koja su se čitavog meseca protiv tropskih vrućina "borila" uređajima za rashlađivanje, može naići i po 4.000 dinara više.

Zbog velikih vrućina, majstori za klima-uređaje su prethodnih dana imali pune ruke posla. Na njihov dolazak čeka se i po nekoliko dana, a " za ruke" valja pripremiti barem 2. 500dinara.

Oni koji su svoje uređaje pripremili za leto, mogu da se rashlade, ali treba da se pripreme i za veće račune.

- Upotreba klima uređaja u stanu može znantno da utiče na potrošnju, a time i na račun za električnu energiju - naglašavaju stručnjaci za energetiku.

Visokoenergetski efikasan klima-uređaj troši u proseku kilovat-čas električne energije za sat rada. Za dvanest sati rada, račun raste skoro 106 dinara, a mesečno na 3.155 dinara.

Kada se uračunaju akciza i PDV, trošak nastao zbog rashlađivanja premašuje 4. 000 dinara.

- Uređaj za rashlađivanje snage jedan kilovat-čas, koji se svakog dana u mesecu koristi po pet sati, potroši 150 kilovat - časova - kažu u EPS.

Kako se klima uređajiuključuju uglavnom tokom dana, potrošači moraju da znaju da će te potrošene kilovate plaćati po dvevnoj, skupljoj tarifi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Cena zavisi od zone u kojoj kao potrošači pripadaju. Tako je kilovat čas u zelenoj zoni, koja predviđa potrošnju do 350 kilovata,u višoj tarifi šest dinara. U plavoj zoni gde je limit 1.600 kilovata, cena je devet dinara, a duplo više je u crvenoj zoni, gde spada najveća potrošnja, veća od 1.600 kilovata.

Koliko su ove temeperature uticale na potrošnju električne energije u Srbiji i da li je došlo do njenog rasta, nije poznato jer, kako EPS tvrdi, jedino oni raspolažu podacimka o ukupnoj potrošnji električne energije na nivou Srbije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
visoke temperature EPS klima uređaji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana