Tekst objavljen: 08.05.2014 10:30        


Polovina od 20 najuspešnijih privatnih kompanija prošle godine uvećala je zaradu u odnosu na 2012. Sa preko 50 milijardi dinara neto dobiti Naftna industrija Srbije, u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma, ubedljivo je bila najuspešnija kompanija u 2013. godini.

Ovo su top 20 srpskih firmi: NIS ponovo najviše zaradio

Prema podacima iz finansijskog izveštaja koji je objavila Agencija za privredne registre, piše Blic, NIS je zaradu iz 2012. uvećao za oko tri milijarde dinara.



Na listi dvadeset najuspešnijih privatnih preduzeća po ostvarenoj dobiti nije bilo značajnijih promena, bar ne u prvoj petorci. Odmah iza NIS-a, sa ostvarenim profitom preko 11 milijardi dinara jeste „Telenor“, sledi „Tarket“ iz Bačke Palanke.

Najveći skok na listi po ostvarenoj zaradi u prošloj godini napravili su pirotski „Tigar tajers“ i trgovinski lanac „Delez“. Kompanija iz Pirota je za godinu dana utrostručila profit sa oko dve na šest milijardi dinara, a „Delez“ je iz minusa od čak 13 milijardi dinara u 2012. prošlu godinu završio u plusu od čak četiri milijarde dinara.

Kompanija „Sunoko“ Miodraga Kostića i prošle godine je bila među prvih pet najuspešnijih. Kostić je, kad se uračuna i dobit „MK grupe“ zaradio 5,6 milijardi dinara, navodi Blic.

I pored toga što je vlasnik Industrije mesa „Matijević“, Petar Matijević hapšen, njegova firma je uspešno završila prethodnu godinu. Zarada jeste bila manja, ali je i dalje preko 1,5 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Iz negativnog bilansa izašla je i kompanija „Fijat automobili Srbija“. Firma iz Kragujevca u odnosu na sve ostale s liste tokom 2013. angažovala je ubedljivo najviše radnika. Prema podacima iz APR, broj zaposlenih u „Fijatu“ povećan je za 1.870. „Delez“ je u istom periodu zaposlio 1.057 novih radnika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najbolje kompanije najuspešnije kompanije kompanije kompanija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana