Tekst objavljen: 30.07.2017 17:28        


"Fijat" i "Škoda" i dalje su najprodavaniji novi automobili u Srbiji pošto su u prvih šest meseci ove godine činili čak četvrtinu tržišta. Prodaja novih četvorotočkaša porasla je za pet odsto u odnosu na prvu polovinu lane.

Ovo su automobili koje Srbi najviše kupuju

To je rezultat najnovijeg istraživanja koje je sprovela agencija "Smart Plus Research" iz Beograda na osnovu zvaničnih podataka Ministarstva unutrašnjih poslova. U prvih šest meseci registrovano je ukupno 15.462 novih putničkih i lakih dostavnih vozila u Srbiji, dok je u tom periodu prošle godine prodato 759 manje automobila - 14.703.

- "Fijat" je na prvom mestu s 2.064 prodatih vozila, dok je "Škoda" na drugom mestu, a na trećem "Folksvagen". Slede "Reno" i na veliko iznenađenje "Dačija" koja je iz top pet proizvođača istisnula "Opel" u odnosu na 2016. godinu. Da se najviše poverenja ukazuje evropskim proizvođačima pokazuje činjenica da od prvih 10 najtraženijih brendova sedam dolazi sa Starog kontinenta - ističe Nikola Sekulić iz agencije "Smart Plus Research".

Kada se sagleda tržište automobila po mesecima, uočljivo je veće interesovanje za nova vozila u drugom kvartalu.- U periodu od aprila do kraja juna registrovano je 63 odsto novih vozila naspram svega 37 procenata u prva tri meseca i, što je bitnije, pre Sajma automobila - objašnjava Sekulić.

U Srpskoj asocijaciji uvoznika vozila i delova ističu da skoro 70 odsto tržišta automobila čine pravna lica, odnosno firme.

- Kupovna moć građana je i dalje mala, a firme uzimaju svojim zaposlenim službene automobile kao deo motivacionog paketa. Primera radi, ful rent sa održavanjem firmu mesečno košta 200-300 evra, a s druge strane ima zadovoljnog radnika kome je na taj način i podigao kvalitet života - kaže Miloš Petrović, predsednik te asocijacije, i dodaje da su "fijat" i "škoda" i dalje najpopularniji jer imaju kvalitet, zalihe, dobro finansiranje i dobru cenu.

Najviše prodatih vozila u Beogradu

- Ubedljivo najviše novih vozila registrovano je u beogradskom regionu - 8.174, odnosno 65 odsto. Slede Vojvodina sa 2.499 prodatih vozila, odnosno 19,9 odsto, Šumadija i zapadna Srbija sa 1.090, odnosno 8,7 procenata, južna i istočna Srbija (794 ili 6,3 odsto) i Kosovo i Metohija gde je registrovano 11 novih vozila - kaže Sekulić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina automobila novi automobili automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana