Tekst objavljen: 08.06.2019 17:00        


Prvih 10 evropskih država po broju stranih direktnih investicija su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Španija, Belgija, Poljska, Turska, Holandija, Rusija i Irska, pokazuje studija kompanije Ernst i Jang koja je objavljena u sredu.

Ovo je top 10 zemalja po broju stranih investicija

Ova firma sprovela je Anketu o privlačnosti Evrope u kojoj je učestvovalo više od 500 međunarodnih kompanija, a 56 odsto ispitanika navelo je zapadnu Evropu kao jedan od tri najbolja regiona za investicije.

U Britaniji su sprovedena 1.054 investiciona projekta u 2018, u Francuskoj 1.027, u Nemačkoj 973, u Španiji 314, u Belgiji 278, u Poljskoj 272, u Turskoj 261, u Holandiji 229, u Rusiji 211 i u Irskoj 205.

Srednja i istočna Evropa je drugi najtraktivniji region za strane direktne investicije na svetu, odmah posle zapadne Evrope, navodi se u studiji.

Uspeh srednjeevropskih i istočnoevropskih zemalja nije zanemarljiv, budući da je ova regija pre pet godina bila tek na četvrtom mestu po privlačnosti za investitore, navodi se u anketi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Strane direktne investije u Evropi opale su u 2018. godini po prvi put u poslednjih šest godina, i to za četiri odsto, a sprovedeno je 6.356 investicionih projekata.

Evropski BDP usporio je rast i iznosio samo 1,8 odsto prošle godine, a na investicije uticali su i strani faktori, kao što je slab rast američkih investicija u Evropi, usporavanje privrednog rasta Kine i Japana.

Anketirane kompanije ocenile su da privlačnost Evrope za strane direktne investicije najviše ugrožava Bregzit, dok je na drugom mestu politička nestabilnost u EU, na trećem porast populizma i protekcionizma i na četvrtom globalna politička neizvesnost.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
privreda ulaganje top 10 strane investicije investicije lista top 10

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana