Tekst objavljen: 06.12.2019 10:10        


Osnivač Alibabe, Džek Ma, skliznuo je na 21. mesto najbogatijih ljudi na svetu jer ga je na Forbsovoj listi prestigao Ma Huateng

Ovo je novi najbogatiji Kinez, prestigao je i osnivača Alibabe

Huateng, poznat i kao Poni Ma, prema proceni Forbsa poseduje bogatstvo od 38,8 milijardi dolara. Džek Ma je odmah iza, sa 37,3 milijarde dolara.

Svetskoj javnosti manje poznat, Huateng takođe dolazi iz onlajn industrije. Predsedava kineskim internet gigantom Tensent Holdings, koji se prema tržišnom udelu svrstava među najveće korporacije u zemlji, a osnovan je 1989. godine.

Tensentova popularna aplikacija za društvene poruke Vičet ima više od milijardu korisnika, a akcije Tensent Mjuzika, servisa za emitovanje muzike, izlistane su na njujorškoj berzi od decembra 2018. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Za razliku od svog suparnika iz Alibabe, Huateng je biznismen niskog profila, koji odgovara njegovom inženjerskom poreklu.

Iako generalno beleže dobre rezultate, broj kineskih milijardera ove godine je u padu, što je prvi put da se to dešava od 2012. godine.

Prema podacima Forbsa, u 2019. godini u Kini je bilo 324 milijardera, što je 12,9 odsto manje u odnosu na godinu ranije, kada ih je bilo rekordnih 372.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina kinezi alibaba džek ma ma huateng najbogatiji kinez na svetu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana