Tekst objavljen: 29.09.2019 9:00        


Razvojni program EU PRO objavio je drugi javni poziv za podršku preduzetnicima i preduzetnicama i mikro i malim preduzećima u Srbiji koja se bave proizvodnjom, a registrovana su u periodu od 2014-2018. godine u 99 gradova i opština koje su uključene u realizaciju programa.

Otvoren poziv za podršku preduzetnicima koji se bave proizvodnjom

Evropska unija (EU) će putem ovog poziva, koji je otvoren do 10. novembra 2019. godine, pružiti podršku malom biznisu i unapređenju konkurentnosti lokalne privrede u vrednosti od 2,5 miliona evra, navodi se u saopštenju programa EU PRO, prenosi eKapija.

Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO, kaže da su opredeljena sredstva namenjena za nabavku opreme i uvođenje usluga sa ciljem da se unapredi proizvodnja i tržišni potencijal privrednih subjekata i doprinese povećanju zaposlenosti.

Pojedinačni iznos bespovratnih sredstava može biti od 10.000 do 30.000 evra, dok brzo rastuća i izvozno orijentisana preduzeća i preduzetnici mogu da konkurišu i za iznose do 70.000 evra.

Preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu, da imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2018. godine kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa. Takođe, korisnici sredstava treba da obezbede finansijsko učešće u projektu u visini od 20 odsto, odnosno 30 odsto ako apliciraju za sredstva veća od 30.000 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

“Da je ovo konkretna podrška privredi i preduzetništvu na lokalnom nivou govori podatak da je 106 preduzeća kroz prvi poziv dobilo od Evropske unije više od dva miliona evra sredstava za nabavku opreme, uz očekivano povećanje prihoda i izvoza od 9,4 miliona, odnosno 2,3 miliona evra”, navodi Olivera Kostić.

Još važnije je to, kako dodaje, što su oni do sada otvorili 115 novih radnih mesta i sproveli niz aktivnosti društveno odgovornog poslovanja pomažući školama, vrtićima i ugroženim grupama stanovništva u svojim zajednicama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaći preduzetnici preduzeća proizvodnja preduzetništvo EU program radna mesta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana