Tekst objavljen: 04.06.2019 13:40        


Kompanija Chip card o privremenim prekidima u plaćanju karticama u nedelju. Bila su četiri kratkotrajna zastoja u trajanju od 8 do 14 minuta

Otkriven uzrok zastoja u plaćanju karticama

Razlog za zastoj u plaćanju karticama, koji je u nedelju napravio pometnju u pojedinim trgovinskim objektima, je - rad na održavanju sistema.

- Usled redovnog održavanja sistema u određenom broju maloprodajnih objekata i na bankomatima bio je privremeni zastoj u radu terminala za "viza", "masterkard" i "dina" kartice. Četiri kratkotrajna prekida u trajanju od 8 do 14 minuta desila su se u periodu od dva sata, posle čega su terminali normalno funkcionisali - rečeno je "Novostima" u kompaniji Chip Card.

Ova kompanija praktično omogućava plaćanje karticama, regulišući složen "saobraćaj" između svih učesnika u transakciji, počev od momenta provlačenje kartice na POS terminalu, do odobravanja plaćanja. Sve ono "nevidljivo" što se dešava u nekoliko sekundi - očitavanje kartice, upita na tekućem računu vlasnika da li ima dovoljno novca za plaćanje, obaveštavanja kartičarske kuće, banke izdavaoca kartice, do trenutka kada počne štampanje slipa o obavljenoj kupoprodaji - spada u domen procesiranja plaćanja karticama.

U kompaniji Chip Card navode da je održavanje sistema potpuno normalno i redovno u industriji platnih kartica i sprovode ih sve kompanije sličnog profila.

- Kompanija Chip Card je od svog osnivanja posvećena pružanju inovativnih, sigurnih i pouzdanih servisa procesiranja platnih kartica i kontinuirano ulaže u poboljšanje kvaliteta usluge - ističu u ovoj kompaniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Podsetimo, "Novosti" suu ponedeljakobjavile da su građani drugog dana vikenda u mnogim prodavnicima ostali uskraćeni za kupovinu, jer nije bilo moguće plaćanje karticama. Isto su se "proveli" oni koji su pokušali karticom da plate parking u javnim garažama, gorivo na benzinskoj pumpi, u pojedinim kafićima.

U bankama su nam za vreme trajanja zastoja uglavnom odgovarali da nemaju prijavljenih pritužbi na plaćanja karticama. Međutim, na mnogim prodajnim mestima trgovci su već na izlozima napisima "Ne primamo kartice" upozoravali mušterije da ne ulaze u radnju, ukoliko nemaju keš.

Brojke

Za prva tri meseca na bankomatima u Srbiji je 20 miliona puta podignut keš u vrednosti 189 milijardi dinara. U isto vreme, na raznim prodajnim mestima je, preko POS terminala, obavljeno više od 55 miliona transakcija, u ukupnoj vrednosti od 97 milijardi dinara.Inače, u Srbiji je korisnicima uručeno ukupno 7,9 miliona kartica, od kojih je aktivno 3,7 miliona debitnih i manje od pola miliona kreditnih kartica

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zastoj prekid kartice plaćanje tehnički problem

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana