Tekst objavljen: 18.08.2017 13:37        


Oštar pad proizvodnje u američkom automobilskom sektoru u julu odrazio se na ukupnu fabričku proizvodnju u SAD, koja mesecima stagnira, izveštava agencija AP.

Oštar pad proizvodnje automobila

Uprava Federalnih rezervi (Fed) saopštila je danas da je fabrička proizvodnja pala za 0,1 odsto u julu, usled smanjenja proizvodnje automobila, kamiona i auto delova za 3,5 odsto.

Proizvodnja u automobilskoj industriji je pala treći mesec uzastopno, i manja je za 5,0 odsto u poslednjih godinu dana.

Prodaja automobila, koja je u poslednih nekoliko godina bila snažna, u julu je opala za 7,0 procenata. Pad proizvodnje automobila delimično je kompenzovao rast u drugim proizvodnim sektorima od 0,2 odsto u julu.

Ukupna industrijska proizvodnja, koja obuhvata i rudnike i komunalna preduzeća - povećana je u julu za 0,2 odsto, saopštio je Fed.

Rudarska proizvodnja je porasla za 0,5 odsto, dok je kod komunalnih usluga zabeležen rast od 1,6 odsto.Američki proizvodni sektor se oporavio od pada zabeleženog krajem 2015. i početkom 2016. godine do kog je došlo zbog manje proizvodnje u energetskoj industriji i zbog snažnog dolara, koji je američku robu učinio skupljom na stranim tržištima.

Međutim, Fed kaže da prerađivačka industrija beleži vrlo male promene od februara do jula.Agencija AP navodi da je Fed omaškom objavio izveštaj o industrijskoj proizvodnji na svojoj veb stranici pre roka, koji je bio utvrđen za sutra ujutru u 9:15 sati po istočnom američkom vremenu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fed automobili SAD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana