Tekst objavljen: 07.03.2019 15:01        


Osiguranje nije luksuz već potreba, i zato je važna edukacija kako građana, naročito mladih, tako i zaposlenih u ovom sektoru da bi se svest o tome promenila, rečeno je sinoć na panelu u okviru Biznis foruma na Kopaoniku.

Osiguranje potreba ili trošak?

Generalni direktor "Dunav osiguranja" Mirko Petrović rekao je da su podaci optimistični i da je prema podacima iz prosle godine tržiste poraslo 7,5 procenata.

Bruto premija iz godine u godinu raste i prošle godine je u odnosu na 2017. porasla 7,5 odsto, pecizirao je Petrović. On je rekao da su tendencije što se ovog sektora tiče dobre i rezultati sve bolji, a da je premija dostigla 100 milijardi. Tržiste je sa 786 miliona evra poraslo na 846 miliona evra, a indikativno neživotna osigurana rasla su u odnosu na životna.

Neživotna osiguranja rasla su u prošloj godini po stopi od 8,4 procenta, a životna po stopi od 4,5 procenata.Petrović je rekao da je prošle godine zaključeno 6,5 miliona polisa i da je primetan rast u broju polisa u odnosu na 2017. godinu. Takođe, isplaćeno je i više odštetnih zahteva u odnosu na 2017.Industrija osiguranja zapošljava više od 11.000 ljudi i očekujemo da se tedencije rasta nastave i ove godine, rekao je Petrović.On je rekao da je važna edukacija kada je ovaj sektor u pitanju. Petrović je naveo primer da su gradovi koji su 2014. pretrpeli štete u poplavama napravili pomak i da su građani Obrenovca posle toga, na primer, masovno počeli da osiguravaju imovinu.

"Moramo raditi više na personalnim i osiguranjima fizičkih lica. Važno je da već od škole i malih nogu krene informisanje o tome", rekao je Petrović.Generalni direktor "Viner štediše" (Wiener Staedtische) osiguranja Zoran Blagojević rekao je da je na razvijenim tržistima dobro izbalansiran odnos životnih i neživotnih osiguranja.

"Godinama pričamo o velikom potencijalu a posle dolazimo do zaključka da se pitamo jesmo li možda neiskorišćeni potencijal", rekao je Blagojević.Problem se, dodao je, može rešiti boljom edukacijom kako onih koji rade u ovom sektoru, naročito među prodavcima osiguranja, tako i potencijalnih klijenata."Važno je i da pozovemo klijente da obrate pažnju prilikom zaključenja ugovora o osiguranju koji jesu kompleksni, kako ne bi bilo nerazumevanja", rekao je Blagojević

.Kako je dodao, mora se promeniti svest građana, odnosno da prosečan stanovnik mora da razmišlja o svojoj budućnisti."Kad smo mladi i počinjemo profesionalnu karijeru, važno je da se počne već tada sa izdvajanjem koje kasnije može obezbediti solidan prihod", naveo je Blagojević. Poplave koje su se desile 2014. pokazale su koliko je važno da se brine o osiguranju, rečeno je na skupu.

Generalni direktor DDOR Novi Sad Đordo Markeđani naveo je primer da u Italiji o značaju važnosti osiguranja deca ne uče u školama, već u porodici.Predsednik kompanije "Metalac" Dragoljub Vukadinović rekao je da nikada osiguranje nije smatrao troškom, već preventivom, i da ta kompanija ima šest vrsti osiguranja. On je naveo da obično građani postanu svesni značaja osiguranja tek kada im se nešto loše desi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Vukadinović kaže da baš zato što skromno žive i imaju skromna primanja građani osiguranje vide kao trošak. On je dodao da će se sigurno svest o tome promeniti.

Na panelu u okviru Kopaonik biznis foruma predstavljen je pobednički tim, odnosno pobednička ideja na takmičenju "Osiguraj znanje", koje je organizovalo Udruženje osiguravača i Fakultet oranizacionih nauka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osiguranje Kopaonik biznis forum mladi zaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana