Tekst objavljen: 21.05.2014 12:00        


Vlasnici pokretne i nepokretne imovine koja je osigurana, a u poplavama je oštećena ili uništena trebalo bi štetu što pre da prijave osiguravajućem društvu. Osiguravajuće kuće u Srbiji pozvale su vlasnike takve imovine da postupe po određenim pravilima i da pre svega vode računa o bezbednosti stanovništva.

Osiguranje: Evo šta raditi ako vam je imovina stradala

Tek potom, kada se za to stvore uslovi, treba postupiti po sledećih pet tačaka:

  1. Prvo i osnovno je da se zaštite ljudski životi
  2. Preduzeti moguće korake da se spreči dalja šteta
  3. Ukoliko je moguće, napraviti nekoliko fotografija oštećene imovine
  4. Proveriti osiguravajuće pokriće u svojoj polisi i prijaviti štetu osiguranju
  5. Ukoliko je bezbedno, započeti sa popravkama – ali se postarati da se sačuvaju dokazi o nastaloj šteti dok ne pristupe procenitelji osiguravajućeg društva.
Wiener osiguranje poziva građane koji su pretrpeli štete na imovini (stanovi, kuće, poljoprivredna gazdinstva, motorna vozila), a koji kod nje imaju polisu imovinskog osiguranja – dopunski rizik od poplave, bujice i visoke vode, i polisu kasko osiguranja, da nam se jave čim im mogućnosti dozvole.

Svi osiguranici koji imaju polisu osiguranja imovine - ugovoren dopunski rizik poplave, bujice i visoke vode a pretrpeli su štetu tokom poplava, potrebno je da:
  • o nastaloj šteti na imovini obaveste osiguravača čim se za to steknu uslovi;
  • preduzmu sve mere koje su u njihovoj moći kako bi se ograničile štetne posledice nastalog osiguranog slučaja, kad se za to stvore uslovi;
  • do dolaska radnika – osiguravača na uviđaj i procenu štete, ne promene stanje oštećenih i uništenih stvari izuzev u slučaju da je promena bila nužna iz razloga lične bezbednosti i javnog interesa.
*Pravna lica prethodno treba da komisijski utvrde obim štete.

Svi osiguranici koji su pretrpeli štete na poljoprivrednim gazdinstvima a koji imaju ugovoren dopunski rizik poplave, potrebno je da o nastaloj šteti obaveste osiguravača čim se za to steknu uslovi, radi utvrđivanja visine štete.

Svi vlasnici automobila koji imaju kasko osiguranje, a automobil im je oštećen tokom poplava, potrebno je da:
  • pre nego što bilo šta preduzmu, nazovu osiguravajuću kuću kako bi dobili informacije o proceduri i opcijama u pogledu naknade štete;
  • fotografišu automobil u stanju u kakvom je zatečen nakon povlačenja poplave (poželjno);
  • ukoliko je moguće, skinu akumulator jer je elektronika koja je imala napajanje sve vreme verovatno trajno oštećena (elektronski delovi možda mogu biti spaseni;
*Vlasnicima automobila koji imaju kasko osiguranje šteta će biti u celosti nadoknađena, bez obzira na to da li će se vršiti popravka ili je šteta totalna.

Važna dodatna uputstva za vlasnike automobila:
  • Ako je automobil makar i delimično bio pod vodom, najbitnije je da se vlasnik obrati stručnim licima i da ne pokušava ništa na svoju ruku;
  • Ako je voda prodrla u unutrašnjost motora, da ne pokušava da startuje motor - okretanjem ključa verovatno će se napraviti još veća šteta – uništenje motora;
  • Stručnjaci savetuju da se nakon povlačenja vode sačeka 24 sata da se voda ocedi, a zatim da stručno lice proveri da li je sa motorom i elektrikom sve u redu, pre nego što se vozilo pokrene.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poplave wiener osiguranje Wiener Stadtische osiguranje imovine imovinsko osiguranje osiguranje automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana