Tekst objavljen: 20.04.2017 15:23        


BEOGRAD, 20. aprila (Tanjug) - Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predstavnici 13 jedinica lokalne samouprave potpisali su danas ugovore o dodeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu preko 80 miliona dinara, za kofinansiranje projekata unapredenja energetske efikasnosti u javnim zgradama u njihovoj nadležnosti. Ukupno je dodeljeno 25 miliona dinara iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti i 500.000 dolara (57,5 miliona dinara) iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Opštinama više od 80 mln rsd za energetsku efikasnost

"Danas potpisujemo ugovor sa 13 opština od 16 koliko smo izabrali. Za finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je obezbedio sredstva u visini od 500.000 dolara, dok preostala sredstva dolaze iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikanosti i iz budžeta lokalnih samouprava", rekao je Antić na svečanoj ceremoniji potpisivanja ugovora u prostorijama UNDP-a u Beogradu.

Kako je naveo, sve je veći broj opština koje se kandiduju sa projektima, što je, po njegovom mišljenju, izuzetno dobro.

"Do sada je to bilo interesantno za manje lokalne samouprave, ali sada imamo velike lokalne samouprave, koje su u to ušle sistemski", rekao je Antić, navodeći primer Kruševca, koji se, kako kaže, pojavljuje već drugi put sa projektima.

Dinar koji uložimo u energetsku efikasnost se bez ikakve dileme najbrže vraća, dodao je.
Antić je naveo da Srbija ima strategiju razvoja energetike kojom su definisani ključni ciljevi, a jedan od pravaca na koji se posebno usmerava pažnja je, kako kaže, energetska efikasnost, gde postoji ogroman prostor i potencijal.

"Ciljevi su vrlo konkretni - da do 2019. smanjimo potrošnju finalne energije za devet odsto", kazao je ministar, dodajući da je do sada urađeno puno projekata i da je isfinansirano više od 50 objekata sa stanovišta energetske efikasnosti.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija i stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Karla Herši je istakla da je energetska efikasnost resurs koji nikako ne sme biti zapostavljen i dodala da UNDP snažno podržava programe energetske efikasnosti u SrbijI.

Sredstva su dodeljena na osnovu rezultata javnog poziva lokalnim samoupravama koji je Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo oktobra prošle godine.

Višečlana komisija, sačinjena od predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i UNDP-a, kojom je predsedavala državni sekretar Mirjana Filipović i koja je radila uz tehničku podršku stručnog konsultanta kog je obezbedio UNDP, vrednovala je prispele predloge projekata prema postavljenim kriterijumima među kojima je najvažniji smanjenje emisije CO2 nakon implementacije projekta.

Izabrano je 13 najbolje rangiranih projekata koji su zadovoljili uslove javnog poziva.
Bespovratna finansijska sredstava GEF-a obezbeđena su kroz projekat "Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u SrbijiĆ koji zajednički sprovode UNDP i Ministarstvo rudarstva i energetike, a finansiraju ga GEF i UNDP sa 2,5 miliona dolara.

Svrha projekta tog projekta, koji traje do decembra 2020. godine, jeste povećanje ulaganja u energetsku efikasnost javnih zgrada i u komunalne usluge, kao i da se dobrim upravljanjem unapredi njihova energetska i troškovna efikasnost.

Takođe, projekat će obuhvatiti i dalji rad na unapređenju zakonodavnog okvira i podizanju kapaciteta na centralnom i lokalnom nivou za sprovođenje energetskog menadžmenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana