Tekst objavljen: 12.04.2017 10:37        


BEČ, 12. aprila (Tanjug) - U svetu je prošlog meseca proizvedeno ukupno 95,82 miliona barela nafte dnevno, što je za 230.000 barela manje u odnosu na februar, prema danas objavljenom mesečnom izveštaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK). Američke kompanije, međutim, proizvode više, što, kako ocenjuje agencija Frans pres, ugrožava napore OPEK-a u borbi protiv prekomerne globalne ponude.

OPEK: Smanjena proizvodnja nafte, ali SAD pumpaju više

Proizvodnja unutar samih članica OPEK-a, koje učestvuju sa oko jednom trećinom u ukupnoj svetskoj proizvodnji "crnog zlata", pala je za 153.000 barela dnevno, na 31,93 miliona barela dnevno.
To je ispod cilja zacrtanog sporazumom o rezanju proizvodnje između članica i nečlanica OPEK-a, koji je 1. januara ove godine stupio na snagu na rok od šest meseci.

Ta inicijativa je, kako navodi AFP, pomogla oporavku globalnih cena nafte, dok su se američki proizvođači ponovo vratili na tržište jer opet mogu da posluju profitabilno.

"To znači da će se ukupna proizvodnja zemalja izvan OPEK-a, koja je prošle godine pala na 57,32 miliona barela dnevno, verovatno ove godine oporaviti na 57,89 miliona barela dnevno, što bi predstavljalo rast od 580.000 barele dnevno", poručuju iz naftnog kartela.

Nedavno su se pojavile i spekulacije da će OPEK, predvođen Saudijskom Arabijom, produžiti trajanje dogovora o smanjenju proizvodnje za još šest meseci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana