Tekst objavljen: 20.08.2016 13:02        


Online kupovina je sve češća opcija za naše građane. Najviše novca daju za avionske karte i hotelske rezervacije, od robe najčešća garderoba.

Online kupovina:Najviše novca za avio karte i garderobu

Iako ne postoje precizni podaci o broju online kupaca, na osnovu broja građana koji imaju platne kartice za plaćanje putem interneta, prošle godine ih je bilo oko 2,1 milion. To je povećanje od 200 hiljada korisnika u odnosu na 2014. godinu.

Banke u svojoj ponudi imaju posebne internet kartice. Do sada je izdato92.640 ovakvih kartica za online plaćanja.

Prema podacima Narodne banke Srbije prošle godine na online kupovinu, potrošili smo više od tri milijarde dinara, ili oko 50 miliona evra. Ako se uračunaju i kupovine u drugim valutama, ta cifra je još veća.

Najčešća online kupovina ispod 50 EUR

Online kupovina najčešće se obavlja u Kini i Americi, u poslednje vreme sve više i u Nemačkoj.
Ljudi uglavnom kupuju robu ispod vrednosti od 50 evra, jer se na taj iznos ne naplaćuje carina. Na carinu se najviše žale zbog “odokativne” procene vrednosti proizvoda. Dešava se da naplate carinu i na proizvod koji je plaćen pet evra, samo zato što su procenili da vredi više od 50 evra.

Najviše novca otišlo je na avionske karte i hotelske rezervacije. Turistički aranžmani su povoljniji zbog izostanka posrednika.

Ipak, kupuje se šarenolika roba. Sve više građana kupuje odeću, obuću, uređaje za domaćinstvo, igračke, mobilne telefone i druge aparate. Razlog za ovu odluku je raznovrsnija ponuda i povoljnije cene nego u prodajnim objektima u Srbiji. Mobilni telefoni su preko interneta ponekad i dva i po puta jeftiniji nego u domaćim prodavnicama.

U to su se uverili mnogi potrošači koji online najčešće kupuju u Kini, Hongkongu, Singapuru i u SAD. U evidenciji Pošte i Carine se navodi da više od 50 odsto kupljene robe preko interneta čini garderoba.

Online kupovina najčešće se obavlja u Kini i Americi, u poslednje vreme sve više i u Nemačkoj.

Podaci iz Pošte Srbije

Prema podacima Pošte Srbije, iz Kine, Hongkonga i Singapura tokom prošle godine građanima je prispelo oko 650.000 pošiljki.

“Iz ostalih država ova vrsta pošiljki pojavljuje se sporadično i ne možemo utvrditi njihov tačan broj u poštanskim tokovima. Preporuka građanima je da kupuju na proverenim sajtovima da ne bi naseli na neku prevaru”, navode u Pošti Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
građani kupovina online pošta srbije avio karte garderoba

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana