Tekst objavljen: 05.01.2018 14:36        


Građani Srbije u sve većoj meri vide internet kao praktičan kanal za kupovinu, pa 77 odsto njih već šopinguje onlajn, pokazuje najnovije istraživanje MasterIndex Srbija 2017, studija o finansijskim navikama i potrebama aktivnih korisnika kartica u zemlji.

Onlajn kupuje 77 odsto Srba

Prema rezultatima studije, sprovedene u aprilu 2017, svaki treći kupac u Srbiji plaća onlajn makar jednom mesečno.

Generalno, muškarci su za nijansu aktivniji onlajn kupci od žena - 51,5 posto u poređenju sa 48,5 procenata, dok se ispitanici starosti između 45 i 59 godina najčešće opredeljuju za veb prodavnice (29 odsto), navodi se u saopštenju kompanije Masterkard.

Artikli koji se najčešće kupuju su odeća (54 odsto ispitanika), električni uređaji (30%) i knjige (24%). Ove godine je dostava hrane takođe dospela na listu (8,0%), zajedno sa pretplatom na medijske usluge (6,0%) i plaćanjem onlajn kurseva (6,0%).

Interesantno je to da su građani prepoznali internet kao dobru zamenu za čekanje u redovima, pošto je 51 posto ispitanika izjavilo da mesečne komunalne račune plaća onlajn, a to je značajan skok sa nivoa od 18 procenata iz 2016.

Iako je plaćanje pouzećem i dalje najčešći metod plaćanja, njegova upotreba je opala sa 47 procenata na 43 posto. Platne kartice koristi 41 odsto ispitanika, dok su e-banking i m-banking preferirana metoda plaćanja za 29 procenata ispitanika.

Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Masterkard, kaže da onlajn kupovina nosi sa sobom neprevaziđen nivo komfora i praktičnosti, što je jedan od razloga zašto ona svake godine postaje sve popularnija.

"MasterIndex Srbija je pokazao da je 70,7 odsto onlajn kupaca uvereno u sigurnost onlajn kupovine, a kada se uporedi sa prošlogodišnjih 28 odsto kupaca koji su izjavili isto, verujemo da imamo izvrsnu platformu i motivaciju da nastavimo da pružamo sigurno i pojednostavljeno iskustvo kupovine korisnicima kartica putem rastuće mreže internet prodavnica kako u zemlji, tako i u inostranstvu", navela je Ristić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ime 23.11.2017 16:03

    77 odsto srba nema računar

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
online kartice master card

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana