Tekst objavljen: 08.11.2013 15:15        


Narodna banka Srbije (NBS) donela je odluku kojom su stvoreni uslovi da prvoklasne međunarodne finansijske organizacija kreditiraju u dinarima na srpskom tržištu. To će doprineti povećanju dinarskih izvora finansiranja domaćih pravnih lica, banaka i preduzetnika, navodi se u saopštenju centralne banke.

Omogućeni dinarski krediti međunarodnih finansijera

Kako se precizra, podsticajne uslove da međunarodne finansijske organizacije kreditraju u dinarima omogućuje Odluka o uslovima i načinu obavljanja kreditnih poslova sa inostranstvom u dinarima, koji je Izvršni odbor NBS usvojio 7. novembra.

Odlukom je predviđeno da domaća preduzeća i banke mogu, pod fleksibilnijim uslovima, da koriste i otplaćuju dinarske kredite odobrene od međunarodnih finansijskih organizacija i razvojnih banaka ili finansijskih institucija čiji su osnivači članice Evropske unije i OECD-a.

Ističe se da će otklanjanjem ograničenja za ulaganje sredstava međunarodnih finansijskih institucija Odluka NBS uticati na povećanje učešća dinarskih kredita i na poboljšanje uslova pod kojim privreda i banke mogu da dođu do dinarskih izvora finansiranja.

Mogućnost povoljnijeg zaduživanja, oslobođenog deviznog rizika, kako se ističe, predstavlja značajan podsticaj privrednoj aktivnosti, a pozitivno će uticati i na stabilnost finansijskog sistema.

"Pošto međunarodne finansijske organizacije mogu da odobravaju dinarske kredite i iz sredstava koja potiču od emisije dinarskih dugoročnih hartija od vrednosti na domaćem tržištu, izdavanje ovih hartija će pozitivno uticati i na razvoj tržišta kapitala u Srbiji", navodi NBS.

Kako se ističe, kreditiranje u dinarima od strane prvoklasnih međunarodnih finansijskih organizacija i njihov interes za to doprinosi jačanju poverenja u srpsku valutu i - uz smanjenje inflacije i održanu stabilnost finansijskog sistema – predstavlja pozitivan signal i za domaće i za strane učesnike na finansijskom tržištu Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije dinarski krediti Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana