Tekst objavljen: 15.03.2016 15:01        


U Srbiji se danas obeležava Svetski dan zaštite potrošača, a ministar trgovine Rasim Ljajić je tim povodom izjavio da su građani sve više svesni svojih potrošačkih prava, ali i trgovci obaveza, što potvrđuje činjenica da je u 2015. bilo za oko 2.000 manje prigovora nego u 2014.  

Oko 14.500 prigovora potrošača u 2015.

Iz Nacionalnog registra za prigovore potrošaca u prošloj godini prvi put imamo manje poziva i pritužbi - oko 14.500 poziva, što je za više od 2.000 manje u odnosu na 2014. godinu”, rekao je Ljajić koji je u Delta sitiju delio građanima informativni materijal pravima potrošača.

Prema njegovim rečima, do poboljšanja je došlo zbog većeg nivoa zaštite potrošača i veće savesti trgovaca i potrošača.
“Najveć broj pritužbi i poziva se odnosi na kupovinu obuće, mobilnih telefona, računara, nameštaja, televizora i odeće”, naveo je minister.

Ljajić je istakao da je Svetski dan zaštite potrošača prilka da to ministarstvo nastavi kampanju koja ima za cilj da upozna građane sa pravima i obavezama kupca i trgovaca, kao i da podižemo svet o značaju ove teme.

“Kada ocenjujemo stanje u zaštiti potrošača mi obično razmatramo normative, na kom je nivou svet građana i da li je zakon primenjen u praksi odnosno da kakvo je stanje u realnosti. Sto se normative tiče, mi smo 99 odsto usklađeni sa regulativom EU i ugradili sve direktive Evropske komisije o zaštiti prava potrošača. Imamo dobar zakon koji je donet pre godinu i po dana, jer štiti potrošače i ne šteti trgovcima, odnosno afirmiše dobru poslovnu praksu trgovaca”, naglasio je Ljajić.

On je istakao da je svest građana na daleko većem nivou nego pre pet godina kada nisu znali nijedno potrošačko pravo.

“Tržišna inspekcija je prošle godine imala kontrole u oko 4.000 slučajeva i reagovla je na 3.000 poziva građana. Takođe, u proteklih godinu i po dana je podnela 1.322 prekršajne prijave zbog kršenja odredbi zakona prema kupcima”, naveo je Ljajić.

Prema njegovim rečia, najviše pritužbi je bilo sa teritorije Beograda 46 odsto, na drugom mestu je Vojvodina 23 odsto i ostatak Srbije svega 31 odsto pritužbi.

“Ne možemo da utičemo na sudske postupke, tu je važna uloga organizacija za zaštitu potrošača. Nastaojimo da povećamo kapacitete svih organizacija i udruženja za zaštitu potrošača, što je standard i u EU da nagalsak bude na udruženjima”, rekao je Ljajić dodajući da sud treba da bude poslednja instance.

On je kazao da ministarstvo ne može da utiče na sudove zbog sporosti u sporovođenju postupaka, ali da može da apeluje.
“Voleli bismo da sud brže donosi odluke na osnovu žalbi, pritužbi i prerkšajnih prijava”, poručio je Ljajić.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović je kazao da sve više građani zna svoja prava i da je prošle godine to bilo svega 15 do 20 odsto, dok sada svoja prava zna čak oko 70 odsto građana.

“Tražimo uvođenje prekršajnih naloga odnosno izmene i dopune zakona, to znaci da za sve prekršaje koje trgovac napravi, a dokazivo je odmah, da se ne ide na sud”, kazao je Papović.

Kako kaže, Ministarstvo trgovine je pokrenulo oko 500 prekršajnih potupaka u prethodnih nekoliko godina.

Prema podacima te organizacije, najviše su se građani žalili na mobilne telefone, rekao Papović i dodao da se čak 73 odsto potrošača žalilo na kvalitet svog mobilng telefona, kao i da je bilo dosta žalbi na usluge mobilnih opreratera.

Na primer, u periodu od dve godine kupac ima pravo na reklamaciju iako nema garanciju za kupljeni proizvod, a trgovac ima osam dana rok da odgovori na reklamaciju.

Takođe, šest meseci kupac ima pravo da robu koja nije ispravna zameni ili traži novac nazad. U tih šest meseci neispravna roba može biti popravljena, ali izričito uz saglasnost kupca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dan potrošača najveći potrošači potrošači prava potrošača kupci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana