Tekst objavljen: 05.12.2015 11:31        


Narodna banka Srbije (NBS) pripremila je predlog nacrta zakona kojim bi se ograničile provizije koje trgovci plaćaju bankama prilikom svake transakcije platnim karticama.

Ograničena provizije na plaćanje karticama

U Srbiji provizijeiznose i do 3,5%, dok će od decembra u Evropskoj uniji biti ograničene na 0,2 do 0,3%.

Cilj je zaštita malih trgovaca za koje takve provizije predstavljaju veliki trošak. Većina trafika ne prima kartice, pa kupci bez dovoljno gotovine ostaju bez cigareta, novina i ostalih sitnica.

Pošto su malim trgovcima marže relativno niske, a trgovačke provizije visoke, uglavnom nemaju POS terminale jer tako ostaju bez zarade. POS terminal prodavca u proseku košta oko 200 evra, a svaki put kada provuče karticu kroz uređaj plaća takozvanu trgovačku proviziju, odnosno naknadu bankama i kartičarskim organizacijama. Ona se u Srbiji kreće od 0,8% za nacionalnu platnu karticu do 3,5% za internet plaćanja.

„Cilj ovog zakona je da se zaštite male trgovačke radnje, zanatske radnje, preduzetnici koji kad ugovaraju upotrebu POS-terminala na njihovim prodajnim mestima nemaju istu pregovaračku poziciju koju imaju veliki trgovinski lanci.
Tako da za njih, po pravilu, ta usluga bude skuplja i onda destimulativno utiče da uopšte koriste platne kartice na svojim prodajnim mestima“,objašnjava v. d. generalnog direktora Sektora za platni sistem NBS Dragana Stanić.

U Finskoj, na primer, trgovačke provizije ne postoje, a povodom njihovog ograničavanja u Evropi i Americi rađene su projekcije.

„Postojala je bojazan, u diskusijama koje su se vodile godinama povodom ograničavanja provizija, da će uvođenje takvih granica dovesti do toga da se možda neki troškovi prevale na korisnike, a da će to upravo dovesti do smanjenja broja kartica koje se koriste što je naravno suprotno onom što Narodna banka i mi svi hoćemo, a to je da se keš manje koristi“, kaže sekretar Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije PKS Branislava Žunjić.

U Srbiji je izdato više od šest miliona platnih kartica i polovina je aktivna. U prvih osam meseci ove godine od naknada i provizija prihod banaka bio je 4,4 milijarde dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs kartice plaćanje karticama provizija post terminali

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana