Tekst objavljen: 23.12.2013 15:15        


Novogodišnje rasprodaje u Srbiji tek su počele, dok su u evropskim metropolama u punom jeku, i popusti dostižu i do 70 odsto! Tako muške majice koje su koštale 50 evra mogu da se kupe ispod 10, a džemperi od 60 pojeftinili na oko 25 evra.

Odložite novčanike: Ozbiljna sniženja tek posle Božića

Kod nas se sniženja kreću najčešće oko 30 odsto, a samo pojedini modeli mogu da se kupe povoljnije.

I mada su zimske rasprodaje i zvanično startovale ove nedelje, malobrojni modeli mogu da se pazare po ceni upola nižoj od sezonske.

- Kada su rasprodaje u pitanju, možemo slobodno reći da još uvek kasnimo za evropskim državama - kaže Vera Vida, predsednica Centra za potrošače Srbije (CEPS).

- Tako, za jedan par čizama, potrošač u Srbiji mora da odvoji između 100 i 200 evra, dok se iste takve čizme u Italiji, Mađarskoj ili Austriji mogu naći upola jeftinije, upravo zahvaljujući velikim popustima. Stoga se domaćim potrošačima isplate aktuelne šoping ture do Beča, Budimpešte, Trsta.

Može se reći da u Srbiji pravih rasprodaja i nema. Mali broj uvoznika, nedovoljna ili skoro nikakva konkurencija, visoke marže, zaštitne carine, ozbiljna su prepreka trgovcima da rasprodaju robu, a da ujedno i profitiraju.

- Kod nas prava sniženja počinju tek u novoj godini, a ne pred doček, kako je to svuda u svetu, ali u daleko manjem obimu nego što je slučaj sa zemljama Evropske unije - objašnjavaju u CEPS-u.

- Ono što je veoma bitno za naše susede je i to da su cene, i stare i one na sniženju jasno i vidljivo napisane, tako da potrošač ne mora da ulazi u prodavnicu da bi ih video.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina proizvodi na sniženju sniženja kupovina sa popustom popusti Nova Godina božić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana