Tekst objavljen: 27.11.2018 12:44        


Rok za isplatu obeštećenja vlasnicima oduzete imovine odlože se a prvi novac za one kojima imovina ne može biti vraćena u naturi trebalo da stigne tek 2021.

Odlaže se isplata: Prvi novac od restitucije tek 2021.

Za imovinu oduzetu posle Drugog svetskog rata, koja u naturi ne može da bude vraćena vlasnicima i naslednicima, predviđeno je obeštećenje.

Međutim, rok za isplatu akontacije još jednom se pomera. Umesto 15. decembra ove godine, novac će stići tek 2021. To je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju, koji je pred poslanicima.

Što se tiče imovine Karađorđevića, Krstić je kazala da je Beli dvor u postupku procene imovine i njima će pripadati pravo na obeštećenje jer po zakonu ta nepokretnost ne može biti vraćena u naturalnom obliku.

Marija Krstić iz Agencije za restituciju kaže da je razlog za odlaganje isplate ukupnog iznosa koji će krajnji korisnici obeštećenja dobiti to što nikako ne sme biti ugrožena makroekonomska stabilnost države.

Ona je podsetila da je ukupan iznos obeštećenja kada se okončaju svi postupci određen na 2 milijarde evra, dok je prema proceni vrednost oduzete imovine 13,6 milijardi evra. "Nijedna država u kojoj je sprovođena restitucija oduzimane imovine nije vraćena potpuno u naturalnom obliku".

Na pitanje da li građani imaju izbora da prihvate umanjene iznose na koje će dodatno čekati još tri godine, Krstić je kazala da je stvar njihove volje da li će da pristanu.

"Parvo i pravda nije jednako. Svrha restitucije jeste vraćanje u naturalnom obliku, građanima preostaja da pristanu a svako ima prava da štiti svoje imovinske ineterse ukoliko smatraju da mogu da postignu više", kazala je na pitanje da li država treba da strahuje od tužbi nezadovoljnih naslednika pred Sudom za ljudska prava u Strazburu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Krstić je istakla da je još jedan razlog za odlaganje isplate obeštećenja taj što se suočavaju sa velikim teškoćama u procesu prikupljanja dokaza. "Građani su u obavezi da ih prikupljaju a sa druge strane i Agencija po službenoj dužnosti je te dokaze dužna da utvrdi. Mi pričamo o vremenu pre 70-80 godina, u međuvremenu su bila bombardovanja, razni požari, poplave, dokazi se nalaze u arhivama, a nismo u stanju da ih pribavimo", kaže ona.

Prema njenim rečima, Agencija za restituciju je do sada od 76.000 podnetih zahteva rešila 70 odsto. Vraćeno je 475.000 kvadratnih metara poslovnih prostora, objekata, stanova, neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta je vraćeno 347.000 hektara, šumskog 54.000 hektara, a poljoprivrednog 37.500 hektara.

3 komentara

  1. User image
    Bata N 27.11.2018 14:31

    Obećanje, Ludom radovanje
    Tako će stalno da nas vuku za nos sve dok se ne dođe do biološkog rešenja, tj. dok svi ne poumiremo.

  2. User image
    Mond 27.11.2018 17:04

    Pljacka ovog i previse napacenog naroda se nastavlja. Dok se "ne digne kuka i motika " nece se nista promeniti zato ljudi prvo na ulice a posle u Strazbur!

  3. User image
    bogdan 28.11.2018 14:46

    Naravno da nije sve tačno.Prilikom podnošenja zahteva morali smo dostaviti SVU dokumentaciju.To smo uradili pre skoro pet godina i do danas izmišljaju razne razloge.Makrostabilnost je naj novija mantra.Ko je pitao naše očeve kako će živeti i izdržavati svoje porodice.I šta je sa zamenom naše imovine /građevinsko zemljište/ za drugu imovinu u svojini države?Zar treba da očekujemo da će vlastodršci čiii su očevi i dedovi oteli ovu imovinu istu da vrate tek tako?Samo usrana motka može rešiti ovaj problem.Rizikujući da moj komentar neće biti objavljen jer škodi liku i delu AV ipak ću ga potpisati.Bogdan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vraćanje imovine restitucija država oduzeta imovina isplata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana