Tekst objavljen: 13.01.2019 16:00        


Turističkim radnicima će biti teško da ponove uspehe iz 2018. Jer, prošla godina je bila rekordna za srpski turizam. Broj turista je dostigao 3,4 miliona, ostvareno je 9,5 miliona noćenja, a devizni priliv je premašio 1,3 milijarde evra.

Od turista 1,3 milijarde evra

Ministar turizma Rasim Ljajić rekao je da je lane u odnosu na 2017. za oko 12 odsto povećan broj turista. Broj stranih turista je oko 15 odsto veći nego godinu pre, što je povećalo i broj noćenja za oko 14 odsto i doprinelo rastu deviznog priliva za 13 odsto.

Prvi put je izjednačen broj stranih i domaćih turista, a ocena je da je tome znatno doprinela akcija deljenja vaučera pa se trend pada domaćeg turizma, započet još 2007, zaustavio.

VAUČERE ŽELI 1.000 UGOSTITELJA

Svi zainteresovani građani Srbije mogu da se prijave za turističke vaučere u iznosu od po 5.000 dinara. U budžetu su planirana sredstva za 100.000 vaučera. Do sada se prijavilo 148 ugostitelja, a očekuje se da ih bude oko 1.000 koji su spremni da prihvate turiste sa vaučerima.

Najviše stranih gostiju, njih oko 1,7 miliona prošle godine bilo je iz Bosne i Hercegovine, potom Turske i Kine, a zatim Nemačke i zemalja regiona. Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka Banja su najposećenije destinacije sa čak 55 odsto noćenja i deviznog priliva.

- Tu su i dve nove destinacije, Niš i Sokobanja, koje su se istakle tokom 2018. godine - kaže ministar Ljajić.

- Sokobanja je prvi put prestigla Novi Sad po broju noćenja i ušla u top pet destinacija sa rastom broja noćenja od preko 80 odsto u odnosu na prethodnu godinu.U maju će u Sokobanji biti otvoren veliki zabavni kompleks sa letnjom pozornicom i veštačkim jezerima, koji će poboljšati turističku ponudu tog mesta. Ljajić je najavio i da bi u naredne dve godine Srbija trebalo da dobije tri obnovljene turističke destinacije, koje bi, uz već postojeće, sačinjavale top deset odredišta u Srbiji koje turisti najviše posećuju.

To su, kako je istakao, region donjeg Podunavlja, oblast oko Palića i Divčibare. Samo u razvoj donjeg Podunavlja kao nove turističke destinacije trebalo bi da bude uloženo 13 miliona evra iz IAP fondova Evropske unije (EU). Na nalazištu Feliks Romulijana će se graditi veliki centar za posetioce sa smeštajnim kapacitetima.

Na Paliću se, u saradnji sa Gradom i Pokrajinom, gradi veliki akva, spa i velnes centar, a vrednost investicije je oko devet miliona evra.

- Mnogo očekujemo i od Divčibara, gde proslavljeni košarkaš Miloš Teodosić ulaže pet miliona evra za izgradnju hotela i velikog sportsko-rekreacionog centra sa fudbalskim i košarkaškim terenima - najavio je ministar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

BUGARI GRADE SKIJALIŠTE NA STAROJ PLANINI?

Sa istočne - bugarske strane Stare planine, biće izgrađen zimski turistički centar "Midžor". Ovo najavljuju bugarski centralni mediji, uz konstataciju da ima zainteresovanih investitora koji su spremni da ulože svoj novac. Ovoj nameri usprotivile su se pojedine ekološke organizacije i Asocijacija parkova prirode Bugarske, međutim, najviše sudske vlasti u zemlji suseda presudile su u korist izgradnje zimskog centra, sa obrazloženjem da neće biti ugrožena staništa flore i faune. Na ovaj način, potencijalni investitori na istočnoj strani planine, dobili su zeleno svetlo pa se očekuje da će ova ideja biti i realizovana.

Na zapadnoj - našoj strani planine, znatno pogodnijoj, za sada je izgrađen samo zimski centar "Jabučko ravnište", međutim, on je poprilično nedostupan jer još uvek nema puta sa pirotske strane, odnosno sa Koridora 10 ka ovom centru. Među najmnogobrojnijim posetiocima Jabučkog ravništa su upravo imućniji Bugari. Izgradnja najavljenog skijališta sa bugarske strane tumači se kao predstojeća "borba za turiste", odnosno zaradu od njih.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vaučeri prihod od turizma domaći turizam turizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana