Tekst objavljen: 08.09.2018 16:00        


Direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović izjavio je danas da je inspekcija rada „najefikasnija firma koja najviše zapošljava“ u Srbiji, pošto je prošle godine otkrila 22.741 radnika na crno, a od tog broja je 94 odsto, odnosno 21.141, zasnovao stalan radni odnos, jer je to zakonska obaveza.

Od početka godine otkriveno 10.000 radnika na crno

Ove godine smo otkrili više od 10.000 osoba zaposlenih na crno, što je 2.500 manje nego u istom periodu 2017. godine, rekao je Đurović posle sastanka sa ministrom rada Zoranom Đorđevićem.

Đurović je izneo podatak da su inspektori ove godine imali 13.000 nadzora više nego u istom periodu prošle godine.

Činimo sve da inspektori budu prisutni 24 sata, sedam dana u nedelji, na svakom mestu gde postoji informacija da se radi nezakonito, izjavio je Đurović.

On je rekao da je lane otkriveno 769 fantomskih firmi.Navodeći podatak da su ove godine u Srbiji na radnom mestu poginule 24 osobe, Đurović je rekao da je osam stradalo na gradilištima, a da je 29 odsto radilo na crno.Govoreći o pogibiji Nebojše Turovića na gradilištu gde se nekada nalazila američka ambasada u Beogradu, Đurović je izjavio da postoji osnova za podnošenje krivične prijave protiv poslodavca na crno – podizvođača, kao i firme koja je tog podizvođača angažovala.

Protiv svih za koje se dokaže da su napravili propust biće podnete krivične prijave. Kazne su do 12 godina zatvora i od 800.000 do dva miliona dinara, rekao je Đurović.

On je izjavio da je lane zastarelo 30 odsto zahteva Inspektorata za naplatu novčane kazne.

Za prvih šest meseci ove godine se u budžet Srbije, na osnovu mera Inspektorata, slilo 116 miliona dinara. Kada bi po srednjoj vrednosti bili naplaćeni zahtevi za kazne za rad na crno, u prvoj polovini ove godine bi u budžet ušle gotovo dve milijarde dinara, rekao je Đurović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
neprijavljeni radnici radnici ministarstvo rada rad na crno posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana