Tekst objavljen: 01.04.2019 14:28        


Obaveza korišćenja zimskih guma, koja je važila od 1. novembra prošle godine, prestaje da važi od danas, 1. aprila.

Od danas obavezne letnje gume

Otuda ne čudi što je ovih dana gužva u vulkanizerskim radnjama, prenosi Prva TV. Cene pneumatika su slične kao i prošle godine. Montaža guma, sa balansiranjem za putnička vozila kreće se od 990 pa do 3.000 dinara za sva četiri točka. Ako već posedujete letnje pneumatike, koje ste uskladištili prethodne jeseni, poželjno je da prekontrolišete njihovo stanje, da proverite da li su možda oštećeni i kolika je dubina šare. Zakonski minimum za letnje gume je 1,6 milimetara, ali stručnjaci savetuju da dubina treba da bude najmanje tri milimetra. Takođe, trebalo bi pregledati da li u pneumaticima možda ima stranih tela, a eventualne promene na zidovima gume obavezno proveriti kod vulkanizera.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako se pravilno odlažu gume

Kada skinete gume obavezno obeležite koje su bile na prednjim, a koje na zadnjim točkovima, mada neki vulkanizeri savetuju da prednje gume stavite nazad, a zadnje napred kako bi se ravnomerno habale. Takođe, pregledajte gume kada ih skinete: da li imaju pukotine ili posekotine, da li je dubina šare ostala u propisanim granicama, ili ćete morati da kupite nove.

Pre skladištenja, gume očistite od prljavštine i kamenčića, a odložite ih na mesto koje je mračno i suvo.

Važno je i kako ćete ih odložiti: bolje je uspravno nego vodoravno, odnosno položene jedna na drugu. A najbolje je okačiti ih na zid kako ne bi dodirivale tlo.

Ako su ipak na zemlji, onda bi bilo dobro da se povremeno pomeraju da se ne bi uvek oslanjale na istu površinu.

I na kraju, ako nemate gde da čuvate gume za sledeću sezonu, ili vas mrzi da se time bavite, znajte da većina vulkanizera nudi uslugu "hotela" za gume - odložiće ih i čuvati do sledeće sezone. Cena zavisi od veličine guma, a kreće od 3.000 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
letnje gume 1. april cena guma pneumatik prenumatici automobili auto gume zimske gume

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana