Tekst objavljen: 02.07.2020 14:10        


Početak jula meseca donosi primenu novog Zakona o javnim nabavkama, koji bi trebalo da doprinese transparentnosti tog postupka i poboljša raspolaganje državnim novcem, preneo je NALED

Od danas novi zakon i novi portal javnih nabavki

Kako prenose mediji, ti postupci, čija vrednost prelazi 8 odsto BDP-a Srbije, obavljaće se putem novog sajta, a primena novog zakona počela je nakon njegovog testiranja.

Vrednost javnih nabavki u Srbiji prošle godine bila je veća od 440 milijardi dinara, pa je to, kao se ocenjuje, bio još jedan od razloga da se svi ti postupci u budućnosti obavljaju eletronskm putem.

"Najveći naručioci nabavki su republička javna preduzeća (128 milijardi dinara), zdravstvene i socijalne ustanove (90 milijardi), lokalne samouprave (67 milijardi), lokalna JP (65 milijardi) i organi državne uprave (63 milijarde)", izjavila je Jasmina Marković, predsednica Udruženja ponuđača, podsećajući da se radi o novcu svih građana poreskih obveznika.

Prema njenim rečima, dosadašnja neadekvatna primena zakona dovodila je do ograničavanja konkurencije, demotivisanja ponuđača i smanjenja poverenja u pravni sistem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"O potrebi jačanja poverenja u sistem dovoljno govori i da su mnogi naručioci požurili da pokrenu nabavke pre 1. jula jer će ih primenjivati po starom zakonu", objasnila je predsednica Udruženja ponuđača.

Novi zakon podrazumeva da se odsad sva komunikacija i razmena podataka u postupcima nabavki mora sprovoditi preko novog Portala, čije će korišćenje biti besplatno.

Na taj način biće omogućeno elektronsko podnošenje ponuda, postavljanje pitanja naručiocu, podnošenje zahteva za zaštitu prava, elektronsko otvaranje ponuda, uvid u dokumentaciju.

Među novinama posebno se ističe ukidanje obaveze sprovođenja nabavki za dobra i usluge do 1.000.000 dinara i radove do 3.000.000 (91 odsto nabavki u Srbiji su velike vrednosti).

Navodi se i da je unapređena i procedura zaštite prava u postupcima.Pokretač dijaloga o unapređenju sistema javnih nabavki je Poslovno udruženje ponuđača Srbije, a u okviru projekta koji sprovode NALED i Republički sekretarijat za javne politike.

Projekat je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
javne nabavke uprava za javne nabavke novi portal Novi zakon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana