Tekst objavljen: 18.06.2020 10:40        


Narodna banka Srbije od danas je omogućila novi način plaćanja – instant plaćanja na internet prodajnim mestima trgovca

Od danas je moguće plaćanje IPS QR kodom Narodne banke i online

Zbog vrlo značajnih prednosti koje za trgovce i potrošače instant plaćanja imaju u odnosu na platne kartice i druge vidove plaćanja, Narodna banka Srbije u saradnji sa bankama i najagilnijim trgovcima nastavlja intenzivne aktivnosti na uvođenju instant plaćanja na što većem broju prodajnih mesta u našoj zemlji. Nastavak tih aktivnosti rezultirao je omogućavanjem instant plaćanja na internet prodajnim mestima, što će dodatno doprineti razvoju onlajn trgovine.

Izdavačka kuća „Laguna“ prvi je trgovac koji je omogućio instant plaćanja na svom internet prodajnom mestu u saradnji sa Banca Intesa ad Beograd, koja ima za cilj da uvođenjem rešenja za instant plaćanja za onlajn kupovinu robe i usluga zadrži svoju poziciju najvećeg prihvatioca za izvršavanje svih vrsta plaćanja na internet prodajnim mestima trgovaca u našoj zemlji.

Od danas, na internet sajtu www.laguna.rs možete kupiti bilo koju knjigu jednostavno, korišćenjem opcije „IPS skeniraj“ u okviru svoje aplikacije mobilnog bankarstva.

Kada odlučite koji proizvod želite da kupite, nakon kompletiranja porudžbine, izaberite na internet sajtu trgovca kao način plaćanja – „IPS skeniraj“. Prikazaće vam se NBS IPS QR kod koji ima ograničeno vreme trajanja i koji sadrži podatke neophodne da inicirate plaćanje. U vašoj aplikaciji mobilnog bankarstva izaberite, takođe, opciju „IPS skeniraj“, zatim prikazani NBS IPS QR kod skenirajte i izvršite plaćanje.

Plaćanje je vrlo brzo i jednostavno – ne zahteva prekucavanje podataka kao kod platne kartice. Ono što je, takođe, vrlo važno, sigurnije je od plaćanja platnim karticama jer kod instant plaćanja kupac nijedan podatak koji se odnosi na njegov platni instrument ne unosi na internet sajtu trgovca, za razliku od plaćanja platnim karticama kada, da bi izvršio plaćanje, mora uneti broj kartice i ostale neophodne podatke. U tom smislu, rizik zloupotrebe platnog instrumenta kod instant plaćanja je značajno smanjen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sigurnost plaćanja je najvažniji deo onlajn kupovine robe i usluga, a „IPS skeniraj“, odnosno instant plaćanje mobilnim uređajem pruža ključnu sigurnost svim stranama u toj kupovini.

Takođe, kupci su zaštićeni i imaju pravo na povraćaj sredstava ako im se, recimo, posle uspešno izvršenog plaćanja ne isporuči proizvod koji su kupili.

Imajući u vidu sve prednosti koje im instant plaćanja donose, trgovci su prepoznali značaj uvođenja mogućnosti instant plaćanja u okviru svoje internet prodavnice, i očekujemo da će oni biti najbolji pokretači tržišta za masovnu upotrebu ovog instrumenta na internet prodajnim mestima. Izdavačka kuća „Laguna“ je prvi u nizu trgovaca koji se pripremaju da omoguće ovu uslugu za onlajn kupovinu roba i usluga u saradnji sa njihovim bankama.

Podsećamo da je Narodna banka Srbije svojom izrazito povoljnom tarifnom politikom stvorila uslove da troškovi prihvatanja instant plaćanja budu znatno niži za trgovce od troškova prihvatanja platnih kartica, odnosno banke imaju sve uslove da ove transakcije trgovcima ponude po značajno nižim naknadama. Time Narodna banka Srbije motiviše i male trgovce koji danas ne prihvataju platne kartice da na svojim internet prodajnim mestima omoguće upotrebu ovog inovativnog, ali i troškovno povoljnijeg načina plaćanja, što je od značaja i za dalji razvoj elektronske trgovine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje QR kodom Plaćanje IPS QR kodom IPS QR kod IPS NBS Narodna banka Srbije plaćanje qr kodom online laguna

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana