Tekst objavljen: 08.07.2020 15:55        


Međunarodni investitori kupili su obveznice stečene prihodima od kriminala najmoćnije italijanske organizovane kriminalne grupe, prema finansijskim i pravnim dokumentima koje je objavio Financial Times

Obveznice italijanske mafije prodate investitorima?

Prema podacima učesnika na tržištu, međunarodnim investitorima je između 2015. i 2019. godine prodato oko milijardu evra ovih privatnih obveznica. Neke od obveznica bile su povezane sa lažnim kompanijama koje je uspostavila kalabrijska mafijaška grupa ’Ndrangeta, takođe poznata kao porodica Montalbano.

Obveznice su uglavnom stvorene iz neplaćenih računa italijanskim organima javnog zdravstva od kompanija koje im pružaju medicinske usluge.U jednom slučaju ove, obveznice kupila je najveća evropska privatna banka, Banca Generali, u transakciji u kojoj je konsultantske usluge pružala računovodstvena grupa EY.

Banca Generali saopštila je da nisu bili svesni da se iza tih obveznica krije bilo kakva kriminalna aktivnost, jer kako oni kažu oslanjali su se na posrednike da izvrše proveru tih portfolija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Računovodstvena grupa EY, koja nije bila u obavezi da obavi proveru ove imovine prilikom pružanja konsultanskih usluga, odbila je da komentariše.

'Ndrangeta je manje poznata izvan Italije od sicilijanske mafije, ali se u protekle dve decenije razvila i postala jedna od najbogatijih i najstrašnijih kriminalnih grupa. Bave se trgovinom kokainom, pranjem novca, iznuđivanjem i krijumčarenjem oružja.

Europol, agencija za sprovođenje zakona EU, procenila je da aktivnosti ove mafijaške grupe stvaraju kombinovani promet od 44 milijardi evra godišnje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Italija kriminal obveznice mafija obveznice italijanske mafije italijanska mafija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana