Tekst objavljen: 21.05.2019 9:50        


Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je za RTS da se sa Misijom MMF-a razgovaralo o svim aspektima, od tekućih kretanja do strukturnih pitanja. Nisam siguran da ima prostora da se sada ili preko leta vrši povećanje plata i penzija, ali ima prostora za stručnu analizu i debatu kada bude sledeći monitoring, jer je fisklana godina počela odlično, ocenio je Kovačević.

"O povećanju plata i penzija u oktobru"

Posle sedam godina primene biće ukinut Zakon o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je to nešto što je bilo najavljeno i programskom izjavom prilikom skalpanja aramžmana sa MMF-om.

"Nisu sazreli uslovi da se to prepusti slobodnoj oceni potreba i deficita za radnom snagom", kaže Kovačević.

Kako ističe, mora da ostane neka vrsta centrlane kontrole, neophodno je sagledavanje prilika u svakoj instituciji, organu. "Ono što je moguće to je da se kalibrira koliko ljudi nesostaje za održavanje funkcije", kaže Kovačević.

Govoreći o toku razgovora sa MMF-om, Kovačević kaže da je u pitanju kontinuitet, i da to nije bitno promenjeno time što je imenovan novi šef misije.

Razgovore sa MMF-om karakteriše temeljnost i sagledavanje svih aspekata, kaže Kovačević i dodaje da se razgovaralo o svim aspektima, od tekućih kretanja što se tiče rasta plata i penzija do strukturnih aspekata.

Potenciraju se strukturni aspekti a to će biti na sledećm monitoringu u oktorbru, kada dolazi i planiranje budžeta, kaže Kovačević i dodaje da će se tada dati projekcije za 2020. godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Govoreći o povećanju plata i penzija, Kovačević kaže da će se to sagledavati u oktorbru.

"Nisam siguran da ima prostora da se sada i preko leta vrši povećanje plata i penzija, ali ima prostora za stručnu analizu i debatu kada bude sledeći monitoring, jer je fisklana godina počela odlično, kaže Kovačević.

Prema njegovim rečima, industrijska proizvodnja uzima rastući trend, a ima i drugih kompomenata koje će doprineti rastu a to je građevinska industrija, gde će vrednost radova dostići 600 ili 700 miliona evra.

"Nije realno baviti se prognozom, ali na osnovu suficita, psotoji fisklani prostor koji mora da se optimalno raspoređuje. Može se deo toga usmeriti ka povećanju plata i penzija, ka otplati duga a treći deo ka kapitalnim izdacima", kaže Kovačević.

Zaključio je da je ključno preći na strukturne aspekte, kaže Kovačević i dodaje da je to rešavanje problema nekih državnih preduzeća, Petrohemije, Rudnik Resavica, ulaganja u energetici.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMF miladin kovačević povećanje plata i penzija penzije plate u srbiji plate oktobar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana