Tekst objavljen: 28.03.2018 12:00        


Strategiju za podsticanje rađanja, sa do sada najvećim finansijskim merama podrške od države, po mišljenju Tanjugovih sagovornika, nije dovoljna za povećanje nataliteta, ukoliko izostane šira saradnje društva, pre svega poslodavaca koji neretko kao uslov za zapošljavanje traže obećanje žena da ne planiraju porodicu, ili im po povratku sa porodiljskog im daju otkaz, ili lošije radno mesto.

Nude li poslodavci majkama sigurno radno mesto?

U velikim kompanijama tvrde da brinu o svojim zaposlenima, podržavaju svaku ženu koja ostane u drugom stanju i da imaju puno trudnica među zaposlenima, a u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata kažu da imaju najmanje jedan slučaj nedeljno da im se članice, koje planiraju porodicu ili se vraćaju sa porodiljskog odsustva, žale na poslodavce.

Predsednica ASNS Ranka Savić ističe da je za žene, kada odlučuju o zasnivanju ili proširenju porodice, veoma važna sigurnost radnog mesta.

"Prilikom konkurisanja poslodavac pita i to bez persiranja: Da li ti planiraš da imaš decu, da li razmišljaš o proširenju porodice... Odmah da ti kažem, ako to planiraš meni ne trebaš, ja to ne mogu sebi da priuštim, jer mi ekonomska situacija u firmi nije najbolja", navodi Savić da se svakodnevno susreće sa ovakvim pričama.

Ona navodi i primere da porodilje kada se vrate na posao neretko zatekne novi ugovor o radu, kojim se premešta na mnogo lošije radno mesto, što je prvi korak ka raskidu ugovora ili je zatekne otkaz.

Uz primedbu da je takvo ponašanje poslodavaca nedopustivo, Savić kaže da međutim država ne može mnogo da očekuje od poslodavaca ako ne rastereti privredu i ne omogući razne olakšice za socijalno odgovorne firme.

Ona naglašava i to da zakoni nisu loši u zaštiti prava porodilja, ali da je glavni problem što se ne primenjuju.

Zakon, između ostalog, daje mogućnost ženama kada se vrate sa porodiljskog odsustva da poslodavcu kažu hoće li da rade popodne ili prepodne, da rade četiri sata dnevno ili da rade od kuće, da imaju pravo i na odsustvo zbog dojenja i da ako rade osam sati mogu na 40 minuta da napuste radno mesto zbog toga.

"Ima niz olakašica, ali niko verovatno nije čuo ni za jedan slučaj da je žena kada se vratila sa porodiljskog radila do kuće", kaže ona.

Savić dodaje da na prstima može da izbroji slučajeve da su žene pristale da povedu sudske sporove protiv poslodavaca koji su se ogrešili o zakon, jer kako kaže, navode da sporovi mnogo koštaju, dugo traju, teško su dokazivi, a ne veruju u objektivnost sudova.

Ona istovremeno skreće pažnju i na to da ima i dobrih primera poslodavaca, kakva je domaće fabrika posuđa Metalac, koja, kako ona kaže, ima dobar odnos prema trudnicama i porodiljama i za svako rođeno dete izdvaja novac.

I Direktorka za korporativne i regulatorne poslove kompanije "Moji brendovi" Svetlana Glumac tvrdi da u toj kompaniji, kao i svim njenim članicama - Bambiju, Knjaz Milošu i Imleku, podržavaju svaku ženu koja ostane u drugom stanju.

"Nadamo se da će ih biti još više. Kao kompanija koja zapošljava puno žena, možemo da se pohvalimo i velikim brojem dece, a posebno smo ponosni na majke sa troje i više dece. Nažalost, podaci o smanjenju broja stanovnika u našoj zemlji su uznemirujući, te nam je želja da dodatno stimulišemo svaku zaposlenu koja želi da se ostvari kao majka, jer je povećanje nataliteta prioritet svih nas".

U kompaniji Leoni Srbije je rečeno Tanjugu da u svakom trenutku imaju između 200 i 300 trudnica među zaposlenim koleginicama i da se od 2009, otkako je osnovana kompanija u Srbiji, do sada rodilo 650 beba, što govori o sigurnosti koju zaposleni imaju u Leoniju. Godišnje kaže podele više od 2000 novogodišnjih paketića za decu svojih zaposlenih.

I u Japan tobako internešenal (JTI), gde treću godinu zaredom dobijaju prestižno priznanje Top employer za uslove koje pružaju svojim zaposlenima, kažu da da svojim zaposlenima nudi prednosti koji olakšavaju zasnivanje i održavanje porodice. Navode da se to između ostalog odnosi na privatno zdravstveno osiguranje za članove domaćinstva zaposlenih , gde su znatna sredstva dostupna za korišćenje medicinskih usluga u vezi sa trudnoćom i održavanjem trudnoće, kao i za zdravstvenu zaštitu dece.

"Nikad na razgovoru za posao ne postavljamo pitanja koja zadiru u privatnost kandidata. U našoj kompaniji iz godine u godinu raste broj kolega i koleginica koji su postali roditelji prvi, drugi, treći i četvrti put. Trenutno je na trudničkom i porodiljskom odsustvu 12 odsto koleginica", saopštavaju iz ove kompanje.

Navode i navode da "sva deca dobijaju novogodišnje paketiće, većina zaposlenih ima fleksibilno radno vreme, mogućnost rada od kuće, a za zaposlene u fabrici se organizuje i Porodični dan, godišnje celodnevno druženje sa članovima porodice.

Prema usvojenim merama za podršku rađanju, majke će za prvo dete dobijati jednokratno 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 mesečno u periodu od dve godine, dok će majka koja rodi treće dete imati 12.000 mesečno u toku 10 godina, a za četvrto dete 18.000 dinara mesečno 10 godina.

Jedan deo mera će početi da se primenjuje od 1. jula, a ostale od početka naredne godine. Svi podsticaji se odnose na decu rodenu od 1. januara 2018. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rast natalitela poslodavci majke zaposlene žene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana