Tekst objavljen: 25.04.2017 9:46        


BEČ, 25.aprila (Tanjug) - Guverner Nacionalne banke Austrije (OeNB) Evald Novotni upozorava da posledice "tvrdog" Bregzita i politička dezorijentacija u SAD trenutno predstavljaju najveće pretnje po privredu Evrope. On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", naglasio da se problem Bregzita za sada potcenjuje.

Novotni: Posledice Bregzita po ekonomiju se potcenjuju

"Strahujem da bi s tim u vezi moglo doći do brojnih negativnih iznenađenja", istakao je član Saveta Evropske centralne banke.
Novotni kaže da je povod za uznemirenost i nesigurnost oko budućih mera američke vlade.

"Jedan od sagovornika u Vašingtonu nam je rekao da Tramp i njegov tim nisu očekivali da će pobediti. To znači da bi najveća ekonomija sveta mogla jedno vreme biti dezorijentisana", naglasio je on.

Veliku brigu Evropljanima zadaje i ideja da se izvoz u SAD ubuduće sankcionišu kaznenim porezom.
To bi se negativno odrazilo na evropsku spoljnu trgovinu, naglasio je Novotni.

On je rekao da bi i za Austriju takav porez imao indirektne negativne posledice, na primer za dobavljače nemačke automobilske industrije.

Evropska centralna banka, kako dodaje, ne učestvuje direktno u pregovorima o Bregzitu, ali učestvuje u određivanju pozicija.

"Bregzit znači Bregzit. Nije moguće za pojedine oblasti dozvoliti povlastice. To znači da finansijske institucije, koje žele da deluju u EU, moraju imati svoje sedište i nadzor u Uniji", poručuje Novotni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana