Tekst objavljen: 23.04.2014 12:00        


Iako na to nemaju pravo, neke banke su, ipak, prepustile naplatu potraživanja od građana privatnim agencijama. Zvanično, pišu Novosti, bankari to mogu da čine samo za preduzeća, ali su se pojedine odlučile da za uterivanje dugova angažuju privatnike.

Novosti: Banke klijentima šalju uterivače dugova

Tako zaposleni u agencijama koje su dobile zadatak da nateraju građane da plate obaveze pozivaju vrlo uporno bilo na fiksne ili mobilne telefone dužnike i šalju opomene koje nemaju ni pečat, niti potpis banke.

Na ovaj korak su se odlučile, kako nezvanično saznajemo, da bi sebi olakšale posao i smanjile nenaplative obaveze za kredite, kreditne kartice i dozvoljeni minus.

Prema poslednjim podacima oko 130.000 građana ne može da otplaćuje bankarske usluge, a dug je narastao na 60 milijardi dinara. Građani najviše imaju problema da vrate gotovinske zajmove, kreditne kartice i dozvoljeni minus uglavnom jer su postali prezaduženi zbog smanjenja zarada ili su ostali bez posla.

- Banke nemaju pravo da prodaju svoja potraživanja privatnim agencijama ili preduzećima - kažu za Novosti u Udruženju banaka Srbije. - Mogu da pozivaju svoje klijente lično, šalju opomene ili na kraju, ako nema odaziva i kada se iscrpe sve mogućnosti dogovora, da se obrate sudu. Za preduzeća postoji mogućnost da nenaplative kredite ustupe firmama.

Većina banaka ima manir da za manje iznose dugovanja ne obaveštava građane i da imaju neki minus saznaju tek kada zatraže kredit ili neku drugu uslugu. Tada ih je već registrovao Kreditni biro, što znači da je od nastanka minusa prošlo najmanje dva meseca, a vrlo često to bude i mnogo više.

Obično se građani ne opominju za održavanje tekućeg računa koji ne koriste, tako da za godinu dana obaveze mogu da dostignu sa zateznim kamatama i više od 2.500 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Jovan Mitrović 23.04.2014 16:36

    Čekajte, o čemu mi ovde pričamo. Ako po Zakonu banka to ne sme radi, zašto protiv banke tužioc već nije podneo prijavu, zašto banka već nije kažnjenja za kršenje Zakona.
    Ili jesmo ili nismo pravna država. Zašto ovo uopšte dospeva u novine a da već nije podignuta optužnica i banka prijavljena. Zašto Narodna banka Srbije već nije JAVNO opomenula te banke?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uterivači prezaduženost kašnjenje u otplati kredita zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke bankarski sektor bankarsko tržište banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana