Tekst objavljen: 08.12.2018 15:58        


Viza za traženje posla na šest meseci koju će izdati nemački konzulat u Srbiji omogućuje onima koji žele da rade u Nemačkoj da najpre pola godine traže posao u toj zemlji. Drugim rečima, naši ljudi neće kao što je ranije bio slučaj morati prvo da obezbede poslodavca i radnu dozvolu da bi uspeli da dobiju vizu.

Novi zakon od proleća: Nemci otvaraju vrata svima

Kako pišu nemački mediji, nacrt ovog zakona će se u vladi naći 19. decembra veruje se da bi mogao da stupi na snagu na proleće sledeće godine. Novi zakon će otkloniti sva dosadašnja ograničenja a u Nemačkoj će moći da nađu posao svi oni koji nađu poslodavca bez obzira na zanimanje.

Prema ovom zakonu, ukidaju se dosadašnje odredbe o tome da prednost pri zapošljavanju imaju državljani Nemačke kao i državljani EU.

Takođe biće moguće dobiti dozvolu za boravak u slučaju da radnik želi da se dokvalifikuje u Nemačkoj već može da pošalje diplomu na nostrifikaciju. To se odnosi na sva zanimanja, kaže Kadrija Mehmedović predsednik udruženja -Reintegracija - i direktor škole nemačkog jezika.

- Dokumenta za nostrifikaciju se šalju poštom u centar za nostrifikaciju u republikama u koju želite da odete a nemačke službe će vam odgovoriti najkasnije za četiri nedelje. Nekome će priznati diplomu, nekima će reći da moraju šest meseci da volontiraju ili polažu neku razliku predmeta. Onda je na potezu poslodavac iz Nemačke - da li će to da finansira ili morate sami. Služba za nostrifikaciju će takođe odrediti koji nivo nemačkog jezika vam je potreban - sertifikat ili osnovno znanje. Nakon ove procedure faktički znate na čemu ste - pojašnjava Mehmedović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Ne samo da dobijate vizu za traženje posla već imate i pravona rad - 10 sati nedeljno. To bi mogao da bude probni rad sa poslodavcem i način da pokrijete sebi troškove, a ugovor i sve što se tiče posla se završava u Nemačkoj. Novi zakon je posebno povoljan za one bez radnog iskustva jer mogu da se doškoluju, obave potrebnu praksu u Nemačkoj a zatim nostrifikuju diplomu - ističe Mehmedović.

Podsetimo, dosad se čitava procedura odvijala preko ambasade - predaja dokumenata pa ih oni dalje prosleđuju službama za radnu dozvolu, boravišnu vizu, nostrifikaciju diplome i drugo, a poslodavci iz Nemačke su odustajali od potpisivanja ugovora jer nisu znali kada će dobiti radnika zbog čekanja na radnu dozvolu i posebno dugog čekanja na vizu. Stupanjem na snagu novog zakona, postupak će biti znatno jednostavniji!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao u nemackoj Nemačka radna dozvola zapošljavanje odlazak u inostranstvo inostranstvo posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana