Tekst objavljen: 31.12.2017 14:36        


Državni deo u ceni cigareta početkom 2018. godine ponovo će dovesti do poskupljenja na trafikama, pišu Večernje novosti.

Novi udar na džep pušača već od 1. januara

Rast akciza koje se menjaju prema akciznom kalendaru, dovešće najverovatnije dopovećanja cena od 10 dinara po paklici! I kod alkohola bi moglo da dođe do promene cena.

Ako se usvoji predlog za izjednačavanje akciza na alkohol, viski bi mogao da pojeftini, dok bi to s druge strane najverovatnije dovelo do poskupljenja domaće šljivovice.

Prema akciznom kalendaru, od 2017. do 2020. godine,svakog januara i juna specifična akciza za cigarete raste za 1,5 dinar.

Uz ovu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje PDV.

- Zahvatanje države iznosi prosečno 80 odsto cene cigareta - kažu proizvođači duvana, i dodaju:

- Kod jeftinijih cigareta, dostiže i do 90 odsto cene. Tako, na primer, ako je paklica 230 dinara, država uzme 178,3 dinaraza akcije i porez (65,5 dinara je specifična akciza, 76 proporcionalna, a 37 dinara je porez na dodatu vrednost).

Kako kažu u duvanskoj industriji, od 10 dinara poskupljenja, čak 8,7 dinara ide državi. Pušači će ovim tempom, cigarete plaćati kao građani Evropske unije, do kraja ove decenije.

Kada je u pitanju alkohol, trenutno različita kategorija žestokih pića plaćaju različite namete. Uvoznici i distributeri alkohola pokrenuli su inicijativu za izjednačavanje akcija po litru svog alkohola.

U tom slučaju, namet za rakiju od voća koji trenutno košta 125,8 dinara po litru može da skoči, dok za viski, na primer, trenutno košta 321 dinar i može da padne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PDV cena cigareta cigare akciza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana