Tekst objavljen: 14.10.2017 16:02        


Ekonomista Ivan Nikolić izjavio je da građevinarstvu pripada polovina ukupnih investicija. Od toga polovina otpada na stanogradnju, a polovina na poslovne obkekte i infrastrukturu, kazao je Nikolić na predstavljanju MAT-a.

Novi stan samo san - 16 godišnjih plata u Srbiji

“Građevinarstvo u Srbiji je dugo godina u problemu. Udeo ulaganja u zgradarstvo kod nas 5,5 odsto, a u EU 23,9 procenata. Samo Grčka beleži gori rezultat od nas”, kazao je on.

Kako navodi Nikolić, površina završenih stanova je takođe u padu, čak i u Beogradu a trenutno se gradi oko 10.000 stanova u republici. “Pre pet godina i za vreme buma gradilo se oko 18.000”.

U Srbiji je za novoizgrađeni stan potrebno 16 godišnjih plata, a na primer u Britaniji gde je najskuplji kvadrat malo više od pet godišnjih plata. “Problem je standard građana, stanovi kod nas jesu skupi ali su prvenstveno zbog primanja nepristupačni”, navodi Nikolić.

Prema podacima Evrostata 81,1 odsto Srba živi u svojoj stambenoj jedinici što je iznad EU proseka od 69,4 procenata. Međutim, kod nas većina jedinica ne zadovoljava po površini, prostoru, opremljenosti, kaže on.

“Zaključak je da stanovi u Srbiji relativno i jesu skupi ako se gledaju primanja. Mali broj ljudi ima mogućnost da se zaduži za stan opet zbog dohotka a sve se to odražava na stanogradnju i BDP”, kaže Nikolić.

Ekonomista Miladin Kovačević kaže da se njegovo mišljenje razilazi sa Nikolićevim o tome da li je stanogradnja uzrok ili posledica rasta.

“Zna se jedna banalna stvar, stanogradnja sem infrastrukture je posledica a ne pokretač rasta, pokretači su industrija, usluge i poljoprivreda. Sa ubrzanim rastom skače i standard, a to povlači stanogradnju”, navodi Kovačević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina stana plate u srbiji novi stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana