Tekst objavljen: 22.01.2019 13:00        


Decembarski računi za grejanje u Nišu neprijatno su iznenadili većinu korisnika daljinskog grejanja, jer su značajno viši u odnosu na oktobarske i novembarske.

Novi računi za grejanje šokirali građane, Toplana negira

Među građanima ima i onih koji su dobili više nego duplo veće račune u odnosu na one s početka grejne sezone, tako da preovladava mišljenje da je "Gradska toplana" ponovo bez najave podigla cenu grejanja.

U tom preduzeću su međutim istakli da su veći računi isključivo posledica uvećane potrošnje toplotne energije i da je varijabilni deo cena grejanja u decembru pojeftinio.

Direktor JKP "Gradska toplana" Predrag Milačić kazao je agenciji Beta da je zbog pojeftinjenja energenata na tržištu, varijabilni deo cene u decembru smanjen na 5,96 dinara po kilovat satu, sa 6,04 koliko je iznosio u novembru.

Milačić je kazao da decembarski račun za grejanje za stan od 55 kvadrata iznosi nešto više od 9.000 dinara, ali da je tokom avgusta i septembra iznosio oko 3.000 dinara, a u novembru 5.800, tako da je prosečna visina računa 4.800 dinara.

"Prosečna visina računa u ovoj grejnoj sezoni veća je za svega 305 dinara u odnosu na prosek prošle godine. Od tog iznosa, 176 dinara je povećanje usled uvećane potrošnje toplotne energije, a 129 dinara je zbog promenje cene gasa. Od decembra prošle godine do decembra ove godine cena gasa uvećana je za 30,8 odsto", rekao je Milačić.

On je kazao da i sa uvećanim računima u odnosu na prošlu godinu, građani Niša za stan prosečne veličine plaćaju manje za 1.700 dinara od korisnika daljinskog grejanja u Beogradu.

Prema njegovim rečima, decembarski računi su najviši računi za grejanje koje će građani Niša dobiti ove grejne sezone.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Januar jeste hadniji od decembra i potrošnja toplotne energije je veća, ali algoritam koji već tri godine primenjujemo je takav da mi u januaru fakturišemo samo 60 odsto od januarske potrošnje, a preostalih 40 odsto fakturišemo u periodu od aprila do jula", istakao je Milačić.

On je izjavio da Gradska toplana ove grejne sezone nije imala apsolutno nikakve primedbe korisnika na kvalitet grejanja.

Toplana u Nišu greje oko 30.000 kuća, stanova i lokala.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
računi za grejanje toplane centralno grejanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana