Tekst objavljen: 25.04.2014 12:00        


Većina banaka povećala je naknadu za obradu kredita u trenutku kada su smanjile kamate na dinarske gotovinske pozajmice. Tako da građani koji nisu, narodski rečeno, platili na mostu, platiće na ćupriji.

Novi namet: Banke digle naknade za obradu kredita

Prema novoj tarifi, za svaki podneti zahtev za keš zajam klijent mora da plati angažovanje službenika i opreme najmanje dva, a najviše četiri odsto od iznosa pozajmice ili minimum 1.600 dinara!

Primera radi, kada se građanin odluči za gotovinski kredit od milion dinara sa kamatom od 17 odsto na 120 meseci, rata će mu biti 15.900 dinara. Obrada kreditnog zahteva je 40.000 dinara, troškovi Kreditnog biroa 246 dinara, održavanje tekućeg računa od 200 do 400 dinara, tri menice 150 dinara, troškovi godišnje naknade za održavanje kredita od 0,5 do jedan odsto odnosno od 5.000 do 10.000 dinara i ako se klijent opredeli za osiguranje ovog zajma dodaje se jednokratni trošak od oko 100 evra.
Na ovaj način, banke nisu prekršile zakon, ali su se oglušile o dobre poslovne običaje, dovodeći klijente pred svršen čin da od 29 banaka nemaju mogućnost da izaberu najjeftiniju, jer najveći broj zaračunava istu kamatu, odnosno minimum dva odsto. Ujedno, ovo je potvrda da nisu spremne da se odreknu ni dinara zarade.

Do sada su banke naknadu za obradu kredita naplaćivale od 0,50 do 1,5 odsto, a pojedine su se u vreme reklamnih kampanja i odricale ovog nameta, kako bi privukle što više klijenata.

Kako prošla godina nije bila berićetna, a prvo tromesečje im je donelo još manje prihode, jer gotovo da i ne odobravaju kredite, odlučile su da povećaju naknade i provizije za svoje usluge.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako građani još jedino sporadično uzimaju gotovinske kredite, a to potvrđuju i podaci Kreditnog biroa, ova računica pokazuje da banke svim sredstvima pokušavaju da na njima najviše i zarade.

Gotovinski krediti dostupni su građanima i u evrima. Ali njih niko više ne uzima, jer su skuplji od dinarskih 10 do 15 odsto.

Naime, nekada najtraženije pozajmice sa najpovoljnijim kamatama sada su najskuplje. Kamate iznose i do 32 odsto na godišnjem nivou. Uz to je potreban i depozit od 30 odsto. Naravno i sve naknade koje prate i dinarske keš kredite.

Narodna banka Srbije kaže da na ovakve odluke banaka ne može da utiče jer naknade za njihove finansijske usluge, pa tako i naknade za obradu troškova kredita ne spadaju u troškove koje država zakonski reguliše.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijenti banke klijent banke obrada kredita bankarski troškovi naknade banke krediti bankarski sektor bankarsko tržište banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana