Tekst objavljen: 28.08.2020 13:55        


Promene koje je kompanija Epl najavila za novu verziju svog operativnog sistema za mobilne telefone (iOS) podrazumeva jaču privatnost i manje skupljanja podataka, što može drastično uticati na prihode drugih kompanija koje zarađuju na plasiranju personalizovanih reklama. Prvi konkurent koji se pobunio protiv toga je drugi tehnološki gigant, Fejsbuk

Novi iPhone operativni sistem će otežati Fejsbuku praćenje korisnika

Epl namerava da kroz svoj iOS 14 spreči aplikacije da prate korisnike pomoću jedinstvenog identifikatora uređaja (IDFA) bez njihove izričite dozvole, što ne samo Fejsbuk kroz svoj Audience Network koristi za personalizaciju oglasa u aplikacijama drugih proizvođača.

Oglašivači trenutno mogu da IDFA da bi bolje targetirali oglase i procenjivali njihovu efikasnost.

Fejsbuk je u svom blogu naveo da će prihodi njihove mreže za oglašavanje na iOS-u biti preppolovljen zbog nemogućnosti plasiranja skupljih, ciljanih reklama.To čak može prisiliti kompaniju da potpuno zaustavi razvoj sistema za reklame za iOS-u, saopštio je Fejsbuk.

"Znamo da ovo može ozbiljno uticati na sposobnost korisnika da monetizuju sadržaj putem Audience Network-a na iOS-u 14, i, uprkos našim velikim naporima, može učiniti (naš sistem) toliko neefikasnom na iOS-u 14 da možda neće imati smisla nuditi je u budućnosti", piše u blogu.

Kompanija je zato od svojih partnera za oglašavanje na Fejsbuku i Instagramu tražila da otvore novi nalog namenjen korisnicima iOS 14, a da će moći da nastave da koriste svoj originalni nalog za ciljanje korisnika starijih verzija iOS-a i Android-a, koji podržava funkciju praćenja korisnika sličnu IDFA-u.

Audience Network je samo jedan deo prihoda Fejsbuka (nejasno je tačno koliki iznos) i to neće uticati na njegovo osnovno poslovanje oglašavanjem u sopstvenim aplikacijama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Fejsbuk kaže da više od milijardu ljudi svakog meseca vidi barem jedan oglas za mrežu Audience Network sistemu, mada verovatno najveći broj njih koristi Android telefone, a na njih najavljena promena neće uticati.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ios 14 praćenje podataka ios Facebook operativni sistem apple

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana