Tekst objavljen: 16.07.2020 12:55        


Posle gotovo četiri meseca od objave da Nova ljubljanska banka - NLB kupuje Komercijalnu banku, realizacija ove transakcije približava se kraju. U Narodnu banku Srbije je stigao zahtev za preuzimanje, pišu Novosti

Novi detalji o kupovini Kombanke

U naredna dva meseca NBS bi trebalo da donese rešenje kojim daje saglasnost za preuzimanje, a NLB će do usvajanja prvih narednih godišnjih finansijskih izveštaja, morati da preuzme vlasništvo ili saglasnost prestaje da važi.

Kako kažu u NBS, NLB grupa je podnela zahtev za sticanje direktnog vlsništva, koje će joj omogućiti više od 50 odsto glasačkih prava u Komercijalnoj banci. U NBS za Novosti kažu da je u toku obrada ovog zahteva i dostavljanje dokumentacije.

Kako je "Blic" pisao, Nova ljubljanska banka postaće kupovinom 83,23 odsto vlasničkog udela u Komercijalnoj banci, za 387 miliona evra, treća najveća banka u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Razgovori o kupovini Komercijalne banke bili su veoma zahtevni i kompleksni, ali pošteni", rekao je u intervjuu za "Blic" Blaž Brodnjak, prvi čovek Nove ljubljanske banke (NLB u februaru, samo dan nakon potpisivanja ugovora o kupovini Komercijalne banke.

Komercijalna banka

Komercijalna banka je prošle godine ostvarila istorijski rekordan profit od oko 74 miliona evra. Banka drži oko 11 odsto tržišta u Srbiji, a po visini aktive je treća po veličini banka u našoj zemlji. Zapošljava 2.744 ljudi, a za poslednje četiri godine je povećala produktivnost radnika za 20 odsto. Banka u Srbiji ima nešto više od 200 filijala, a posluje i u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj. Na Beogradskoj berzi banka je juče vredela nepunih 460 miliona evra.

NLB banka

Prema podacima sa sajta NLB banke , država Slovenija je vlasnik 25 odsto akcija banke, dok sa oko 62 odsto akcija akcionara upravlja banka Melon iz Njujorka. Jedan od tih malih akcionara je i Evropska banka za obnovu i razvoj. Banka je u prošloj godini ostvarila neto profit od 193 miliona evra. Jedina je slovenačka kompanija čije su akcije kotirane na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi. Kupovinom Komercijalne banke, NLB banka će postati jedina međunarodna finansijska grupacija prisutna na svim tržištima bivše Jugoslavije. Iz banke su više puta isticali kako im je srpsko tržište veoma važno, kao i da Srbija ima potencijal, a što je, između ostalog, kako navode, vidljivo i po visokim stopama rasta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nlb banka kombanka kupovina komercijalne banke Komercijalna banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana