Tekst objavljen: 16.04.2016 17:26        


Kada kupujete nov automobil pred vama su vam tri načina plaćanja: gotovina, kredit ili lizing. Ako niste među tim srećnicima kupovine za gotovinu dilema se svodi na kredit ili lizing?

Nov automobil na lizing ili na kredit

O kupovini vozila na kredit se manje više sve zna, kredit će vam biti odobren u zavisnosti od vaše kreditne sposobnosti i na osnovu garancija koje ponudite. Ukoliko je iznos kredita manji možete proći i bez komplikovanih oblika garancija kao što su ručna zaloga na vozilo, žirant ili hipoteka.

Obratite pažnju na kamatne stope i načine na koji se trošak kredita skriva. Kredit sa 0% kamate ne znači da je kredit besplatan već je trošak kreditiranja uračunat u cenu vozila, a to lako možete saznati pitanjem koja je cena za keš kupovinu.

Prednost u odnosu na lizing bi bio to da, ukoliko ne garantujete vozilom za dobijeni kredit, ako poželite da ga prodate to možete u bilo kom trenutku da uradite bez obzira na to da li ste kredit otplatili.

Sa druge strane, lizing je delimično oslobođen garancija. Biće potrebno da dokažete vašu kreditnu sposobnost ali nije potrebno da garantujete za lizing uslugu, jer je pravno gledano vozilo u vlasništvu lizing kompanije sve dok ga ne isplatite u potpunosti. Time se lizing kompanija štiti protiv eventualnog neplaćanja rata lizinga i odustanka klijenta. U tom slučaju će lizing kompanija imati svo pravo da vam oduzme vozilo jer je ono ionako u vlasništvu lizing kompanije a i vi ste se potpisivanjem ugovora saglasili za takav scenario.

Lizing može biti dobar izbor usled manje administracije ali zamka može biti prilikom konačne otplate. Zato tražite da vam objasne svaki trošak kako bi znali koliko treba da platite do momenta kada vozilo postaje vaše. Sve ove računice morate imati i u pisanoj formi jer su tako obavezujuće za lizing kompaniju.

Uporedite isplativost kredita i lizinga poredeći tri iznosa svake opcije: koliko morate da platite u startu, koliko će da vas košta mesečno i koliko će vas ukupno koštati vozilo na kraju saradnje sa bankom ili lizing kompanijom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    ns ja 14.04.2016 11:29

    Takođe ne zaboravite da razradite sledeći scenario prilikom kupovine automobila na lizing:
    Šta se dešava sa naprimer 2000eura koje ste otplatili za vozilo u trenutku havarije vozila sa totalnom štetom, ili krađe? Obavezno kasko osiguranje pokriva u celosti štetu na ime lizing kuće, vozila više nema, a ni vaših para (jer je amortizovana vrednost ukradenog/oštećenog vozila starog samo 1 godinu, već umanjena za tih vaših otplaćenih 2000 eura)
    Odnosno pri kupovini na lizing, ukoliko dođe do krađe ili havarije i osiguranog slučaja, verovatno ostajete bez svega što ste otplatili za "vaš" automobil! Ako još uzmete u obzir da i neko u lizing kući ima ključ od "vašeg" auta, i da je to jedini način kupovine osim keša za WV, Audi vozila, lako ćete doći do zaključka... A da, i bitno je spomenuti "državu" u kojoj živimo i sisteme zaštite koje nam ona "pruža"... Pružajte se koliko možete, ili makar ako kupujete automobil budite svesni da je vaš samo ako piše vaše ime u saobraćajnoj dozvoli

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
auto na lizing auto kredit nov automobil kupovina automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana