Tekst objavljen: 05.03.2014 14:59        


Reаlnа potrošаčkа korpа, u ovom trenutku, iznosi oko 120.000 dinаrа, i zа nju niko nemа pаrа, kaže za Telegraf Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

NOPS: Realna potrošačka korpa u Srbiji - 120.000 dinara

- Građani najviše novca daju na hranu, i tu nikakve dileme nema. Prosečnoj srpskoj porodici neophodno je da dnevno potroši između 2.000 i 2.500 dinara na hranu i račune. Ako se tome doda i poneka kupovina odeće ili obuće, kao i sve ono što je potrebno za jedan skroman život, reаlnа potrošаčkа korpа dostigla bi iznos od oko 120.000 dinаrа – izvodi Papović računicu NOPS-a.

I nadležni su nedavno obelodanili da je za samo dve godine prosečan račun u prodavnici pao sa nepunih 600 dinara na mizernih 300 dinara, kao i da su građani u velike kupovine krenuli jednom mesečno. Ipak, jasno je da ni 600 dinara nije dovoljno da bi se podmirile dnevne potrebe jedne porodice.
Papović ističe da je jasno da građani u Srbiji nemaju taj novac zbog čega je i prosečan račun u prodavnici sve manji.

U Privrednoj komori Srbije su izračunali da je potrošnja hrane u Srbiji u padu. Tako je potrošeno 2,4 odsto hleba i peciva manje, 4,7 odsto mleka i 4,5 odsto šećera, a smanjena je i potrošnja voća i povrća.

Za razliku od nas, građani EU, na hranu troše između 15 i 20 odsto raspoloživih sredstava, piše Telegraf, pa im sasvim dovoljno ostaje za garderobu, razonodu i putovanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Republički zavod za statistiku naveo je da su domaćinstva u Srbiji u trećem kvartalu 2013. godine mesečno raspolagala sa 59.779 dinara, a za ličnu potrošnju izdvajala 53.282 dinara.

Kako god da se okrene, čak i da realna potrošačka korpa iznosi 120.000 dinara, kako tvrde u NOPS-u, za jedno su bez sumnje u pravu – za nju niko u Srbiji nema para.

1 komentar

  1. User image
    ZIVOJIN 22.03.2014 7:41

    KAD SE VEC BORIMO DA UDJEMO U EU ZASTO SE POTROSACKA KORPA NE RACUNA PO NJIHOVIM OBRAZCIMA?
    STO SU ONI BOJLI ILI GORI OD NAS PA IM U KORPU ULAZI ZIMSKI I LETNJI ODMOR ,KUPOVINA KOMPJUTERA,AUTA ,OSIGURANJE,STEDNJA,... KOD NAS JE KORPA SA KOJOM PORODICA MOZE DA PREZIVI DA NEIDES GO I DA TE NE ISTERAJU IZ STANA ILI NE ISKOPCAJU STRUJU I TA CIFRA DOSTIZE CETRI ILI VISE REALNIH PLATA.DA SE NE LAZEMO RETKO KO ZARADI VISE OD TRIDESET HILJADA

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošačka korpa socijalne korpe potrošači troškovi života životni troškovi Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana