Tekst objavljen: 11.12.2013 15:15        


Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) poziva sve zainteresovane građane da im se jave, jer će im pružiti besplatnu pravnu pomoć u podnošenju tužbi protiv banaka koje su neosnovano naplaćivale uvećane kamatne stope kod stambenih kredita.

NOPS: Besplatna pravna pomoć u postupcima protiv banaka

U slučajevima gde se utvrdi da postoji osnov za podnošenje tužbe, potrošači nisu u obavezi da plate troškove finansijskog veštačenja pre pokretanja postupka, dodaju u NOPS-u.

- U dosadašnjoj praksi (na desetine slučajeva koji su dobili sudski epilog) pokazalo se da se neosnovano bogaćenje na strani banaka odnosi najpre na neusklađivanje kamatnih stopa, pa je tako kamata u 2009. godini umesto da bude smanjena bila uvećavana! Drugi veoma čest slučaj je primoravanje korisnika kredita na zaključivanje aneksa koji su protivni zakonu! Konačno, treći slučaj se odnosi na jednostrano uvećanje kamatnih stopa, bez zaključivanja aneksa, iz razloga koji su nedopušteni: promena poslovne politike banke, kretanja na tržištu kapitala i finansijskih usluga – navodi to udruženje potrošača.

Posredstvom Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) i Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) preko 20 slučajeva je dobilo sudski epilog, a u toku analize dokumentacije korisnika kredita došlo se do zapanjujućih podataka i cifara za koje su oštećeni potrošači. Iznosi se kreću od nekoliko stotina pa do više hiljada franaka ili evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    dragana 10.05.2018 13:03

    Prvi put mi je stigla opomena da izmirim neko dugovanje na rate u aprili 2018 godine.Ja sam posle majčine smrti otisla i isplatila sve sto je imalo na racunu.Za to imam dve potvrde i nista vise,racun je likvidiran i to je to.Od 2015.godine vise nisam ni krocila u tu banku.Obziron da sam ja po ostavinskoj raspravi naslednik pokojne majke...banka preti da ce me u junu 2018 dati na sud jer ja nemam sredstava da to isplatim a posedujem potvrde da je jos 2015 godine sve likvidirano.Pismeno sam im dostavila odgovor i sada cekam sta dallje.I sta sad dalje???Ici cu u zatvor?!

  2. User image
    Zorica 18.07.2019 13:14

    Poštovani,
    Kome treba da se obratim u vezi sa tom tuzbom?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
NOPS Srbija zaštita potrošača prava potrošača potrošači zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana