Tekst objavljen: 09.06.2016 16:01        


Ruski naftni gigant Rosnjeft je objavio danas da su niske cene nafte oborile profit kompanije za 80 odsto u prvom kvartalu tekuće godine. U periodu januar-mart, neto profit Rosnjefta je iznosio 200 miliona dolara, što je znatno manje u odnosu na profit od milijardu dolara iz istog perioda prošle godine, prenosi agencija Frans pres.

Niske cene nafte "nokautirale" profit Rosnjefta

Ukupni prihodi Rosnjefta su pali za 32,6 odsto, na 14,5 milijardi dolara, što je blago iznad očekivanja analitičara koje je anketirala ruska agencija Interfaks.

Dobit pre kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) je takođe pala za 26 odsto, na 3,7 milijardi dolara.

Rosnjeft se, prema saopštenju generalnog direktora kompanije Igora Sečina, fokusira na "efikasnost poslovanja" budući da smanjuje troškove izvlačenja nafte usled negativnih tržišnih uslova.

Kompanija je, kako je dodao, uspela da zadrži stabilan nivo novčanog toka kako bi pokrila planirane investicije i ispunila finansijske obaveze.

Cene nafte su u januaru pale na minimalni nivo od gotovo 25 dolara za barel, nezabeležen još od 2003. godine, što je zadalo udarac globalnoj naftnoj industriji koja je bila primorana na masovna otpuštanja i brojne bankrote.

Iako su se cene nafte u ovoj nedelji oporavile iznad nivoa od 50 dolara za barel, one su i dalje znatno ispod nivoa od preko 100 dolara za barel na kom su bile pre samo dve godine, nakjon čega je višak globalnih zaliha uzrokovao spiralni pad cena.

Ruska vlada pokušava da smanji udeo u Rosnjeftu, u nastojanju da popuni državnu kasu, a ruski ministar finansija Anton Siluanov je u januaru najavio da bi Rusija mogla prodati 19,5 odsto udela u Rosnjeftu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana